Проектът за „Бронзовата къща“ стана изведнъж и без да стане ясно колко ще струва застраховката му, осветлението и демонтажът

Проектът за „Бронзовата къща" стана изведнъж и без да стане ясно колко ще струва застраховката му, осветлението и демонтажът. Това каза председателят на ПГ на Градския съвет на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов пред журналисти във връзка с проектът „Бронзова къща", предаде репортер на Агенция „Фокус".

 

 

„Това ли е произведението на изкуството, което ние трябва да осветяваме и да пазим? А всички други паметници, които са платени от данъкоплатците?

 

Предстои да се осмисли още и какво ще има на това място след „Бронзовата къща", затова искам да отправя едно предложение - нашата държава е над 1300 г. и все още няма паметник на основателя й, Хан Аспарух. А мисля, че този паметник би ни обединил също както съчките на хан Кубрат, който събира всички заедно, без значение кой каква съчка е - лява или дясна.

 

Другото ни предложение е това място ежегодно да бъде място за всякакви произведения на изкуството, които да поставяме там след конкурс и съответните разрешителни. Иначе нищо против „Бронзовата къща", която бихме могли да кръстим „Бронзовия мавзолей", макар че липсва мумия на някой вожд вътре", каза още той.

 

Паргов припомни, че днес е 9 ноември - Международен ден за борбата с расизма, ксенофобията и антисимитизма. „Като в Германия това е и годишнина от Кристалната нощ - на 9 срещу 10 ноември 1939 г. поддръжниците на Хитлер извършват погром над евреите в Германия и Австрия.

А се нарича кристална заради изпочупените десетки витрини и стъкла. Обръщам се към г-жа Фандъкова, нека всички ние да бъдем отговорни към всички паметници без значение какъв смисъл носят. Защото днес, на 9 ноември, Паметникът на съветската армия за пореден път осъмна с надпис. От години си говорим за охрана и опазване, както ще пазим „Бронзовата къща".

Отношението трябва да е еднакво по отношение на всички паметници и тяхното опазване, видеонаблюдение и охрана", коментира той.

Станете почитател на Класа