Защо даваме повече пари за отбрана, кой ще ни напада?

„Всички държави казваме, че трябва да увеличим парите за отбрана. Това означава, че има някаква заплаха". Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Брюксел след срещата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за приоритетите на Българското председателство и съвместното заседание на кабинета „Борисов 3" и Колегиума на комисарите, предава „Фокус".

 

„Започваме по метода на елементарната алгебра или аритметика. След като ще даваме повече пари за отбрана значи някой ще ни напада, нали така?", попита той.

 

На въпрос кой ще ни напада Бойко Борисов посочи:

 

„И аз това попитах на Европейската комисия днес - да ни дадат отговор откъде ще дойдат заплахите, от кои страни. Съответно да направим тези граници най-силни, там да дислоцираме армии, артилерия, ракети, самолети. Не да харчим купища пари, едни за самолети, други за танкове и да не знаем къде ще ги използваме. Като даваме милиарди, за какво ги даваме - само за учения. Ако е само за това е радостно, но след като повишаваме нивата за вноските в НАТО започваме да питаме откъде, как и защо", каза още Бойко Борисов и продължи.

 

„Изключително голям радетел съм за това в сферата на отбраната да се направи ревизия за наличната бойна техника, за това дали сме достатъчно дислоцирани в съвременната ситуация, за потенциални противници. Къде трябва да са първите отбранителни линии, ако ще се говори за война или за подготовка за война. След като ще харчим такива милиарди цяла Европа по линия на НАТО нека да имаме една по-ясна позиция къде и как да бъдат дислоцирани", коментира още българският министър-председател.

 

„Да не говорим за общото съвместно индустриално сътрудничество, възможностите за производство на такова оборудване, включително и на България, коопериране с други европейски държави и по този начин да се запазват и развиват работните места и конкурентоспособността", заяви премиерът.

 

„По тази тема още в понеделник нашият министър на обраната и външен министър ще имат възможност да говорят в Брюксел. Това е много наболяла тема, която се надявам дебатирайки я да стигнем до по-целесъобразни решения. Харчим много пари, които са поставени нецелесъобразно в рамките на Европа", каза още Бойко Борисов.

 

Той нямаше как да подмине и основната тема, а именно българското председателство.

 

„По време на Председателството ни ще бъдат най-тежките преговори за Брекзит, това е рядък шанс Балканският полуостров да може да замести излизащата Великобритания в ЕС. Освен изброените приоритети за председателството за стабилност, конкурентоспособност, сигурност, дигиталния пазар, няколко са темите, които биха прозвучали по-интересно. Една от тях е темата за Западните Балкани, за Балканския полуостров", посочи той.

 

„Регионът има красива природа, работливи народи, изключително културно-наследство, което би могло да е интересно за цяла Европа. Сега е моментът. Дълги години тази тема не беше слагана на масата", обясни премиерът.

 

„Ако изградим жп линии, пристанища и магистрали между столиците на Балканите, това ще е добре за цяла Европа. Това няма е риск, няма да са пари на вятъра", каза още Бойко Борисов.

Станете почитател на Класа