Яне Янев внесе сигнали срещу председателя на СГС

„Класа“

Сигнал за корупционни практики на председателя на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов внесе вчера лидерът на РЗС Яне Янев в Комисията за борба с корупцията към ВСС. Става дума за спор за сграда, в която се помещават Българо-американският културен център и Центърът за психологически изследвания, работещ с хора с увреждания. Претенции към част от сградата са отправени от дружеството "България" АД, което по думите на водача на евролистата на РЗС Димитър Абаджиев е било част от "Мултигруп".
„Този случай е станал емблематичен как чрез протакане на делото са удовлетворени правата на небезизвестната групировка. Отхвърлени са дори искания за изслушване на вещи лица“, каза още Абаджиев. По думите му е имало жалби от потърпевшите страни до Светлин Михайлов за поведението на съдебния състав, но на тях не е обърнато внимание. Случаят е стигнал и до Американския конгрес. От РЗС обявиха, че Светлин Михайлов директно се е намесвал и в дела за банкови фалити и големи кредити, като директно е разпореждал на съдиите да вземат определена страна.
Янев твърди, че е намесена корупция и в обявяването на несъстоятелност на Капитал банк, която благодарение на решението на съда е била продадена на групировката ТИМ за един лев, въпреки че в банката е имало три милиона долара в наличност. „Светлин Михайлов ще се кандидатира за втори мандат като ръководител на СГС, а ВСС трябва да даде ясен знак, че корупцията няма да продължи“, добави лидерът на РЗС и каза, че ако ВСС не предприеме действия, няма да оправдае оказаното им доверие. В представените на ВСС данни освен за Светлин Михайлов са включени и сигнали за други висши магистрати. „Това са магистрати, за които има сигнали за участие в корупционни сделки и които сега кандидатстват за административни ръководители. Такива са случаите в Плевенската и в Старозагорската окръжна прокуратура – със съответните окръжни прокурори Марио Василев и Петър Василев“, казаха още от РЗС. „Не за пръв път искат да проверяват Михайлов. Но след проверките на ВКС винаги се оказва, че няма нарушения“, коментираха пред „Класа“ от пресцентъра на СГС.

Станете почитател на Класа