БСП започва дискусии за Бюджет 2018

БСП започва регионални и национални дискусии за Бюджет 2018, няма да го претупаме като управляващите „на тъмно" и за две нощи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка с Бюджет 2018 г., предава „Фокус".

 

„Ситуацията, в която се намираме е предбюджетна. Бюджетът е законът, който определя ключово политиките на партиите, отношението към икономика, социални системи", коментира тя. Нинова заяви, че на Изпълнително бюро в партията са обсъдили алтернатива за бюджета за 2018 г. „Готови сме с бюджетната си прогноза, с макрорамката, с конкретните си предложения за различните сектори. От следващата седмица започваме регионални и национални дискусии за бюджета 2018 г.", обяви лидерът на БСП.

 

Тя коментира и избора на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, като отхвърли твърденията, че е имало договорки между политическите сили кой да бъде избран.

 

„Не сме влизали в никакви договорки с другите парламентарни партии за членове на ВСС и продължаваме с тази политика. Тези дни чухме много мнения, че някъде сме се събрали, че задкулисно сме се договорили. Искаме доказателства. Вие знаете, че сме малка държава, няма скрито покрито. Който твърди, че сме се събрали някъде и сме се уговорили за избор на ВСС, моля да предостави доказателства за това. Слух дори, кога и къде се е случило това. Обратното е просто голословно твърдение", заяви лидерът на БСП.

 

„Знам, че е трудно, когато 27 години е правено по този начин, някой до повярва, че за няколко месеца това се е променило. Ще продължим с ежедневните си действия, докато ви убедим, вас и народа, че положението е различно", посочи лидерът на БСП.

 

Нинова припомни, че само БСП е предложила 6 кандидатури за членове на ВСС от квотата на Народното събрание.

 

„Щяхме ли да влизаме в тази ситуация, ако бяхме предложили по-малко?", попита Нинова и обърна внимание, че са предложили хора с професионален опит и качества.

 

Конкретно за изборите в Германия тя каза:

 

„Гледайте Германия, мислете за България, ако сте родолюбци. Съюзът ХДС/ХСС, с кандидат Ангела Меркел, получава спрямо предишните избори 2013 г. с 8% по-малко подкрепа, социалдемократите - с 5% по-малко подкрепа. За първи път в следвоенната история на Германия в парламента влиза крайно дясната партия „Алтернатива за Германия" с близо 13%. Изключително важно е какво ще се случи в Германия в следващите дни, не само за германския народ, а и за бъдещето на ЕС, при формирането на правителството".

 

Нинова е на мнение, че една причина убягва от коментарите и анализите за случилото в Германия.

 

„Тя е изговорена от нас още през април месец - „големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно", припомни тя.

 

Според нея една от причините да се стигне до този резултат в Германия са безпринципните големи коалиции, безпринципното сливане на интереси на политическата класа и политическото статукво, за сметка на идеологията, идеологическите различия и програмните различия.

 

„Получава се така, че политиците от различни политически партии и идеологии се събират заради собствения си интерес, а не в името на интереса на хората. Резултатът е това - раждат се несистемни партии, националистически, екстремистки и други", подчерта тя.

„Времето доказа, че сме били прави да не влизаме в коалиция с ГЕРБ - тя би била безпринципна. Това го казваме на свои и чужди, които от изборите до днес работят открито или задкулисно за такава коалиция"- заключи Корнелия Нинова.

Станете почитател на Класа