БСП: Програмите на ГЕРБ и Синята коалиция се припокриват

Програмите на ГЕРБ и Синята коалиция се припокриват, което означава, че се готвят да управляват заедно. Това заяви на пресконференция вчера говорителят на БСП Корнелия Нинова. След анализ от страна на експертите на партията е направен извод, че икономическите програми и на двете партии не предлагат никакви алтернативи за справяне с предизвикателствата в икономическата среда. Според Корнелия Нинова, някои от предлаганите мерки вече са приложени от управляващите в момента – социални облекчения, подобряване на бизнес средата, изграждане на индустриални зони.
„Иван Костов, човекът, който разби българското земеделие, сега предлага коренно различна теза – комасация на земята, при това при противоречащи си и взаимно изключващи се идеи“, каза Нинова. Според нея Синята коалиция предлага теза за регулиране на пазара на селскостопански продукти и същевременно свободна конкуренция, което били две взаимно изключващи се идеи.
Според Драгомир Стойнев, икономически съветник на премиера, предлагането на финансова децентрализация от страна на Синята коалиция е обречено на провал, защото не е ясно дали общините биха имали административния капацитет, за да могат да се справят с управлението на финансите.
„Ако бъде опростено плащането на данъците и тяхното намаляване с 5%, както се предвижда в управленската програма на ГЕРБ, това ще доведе до намаляване на приходите на бюджета с 800 млн. лв.“, обясни Стойнев. Той допълни, че в условията на криза основният проблем пред фирмите не е данъчната тежест, а липсата на пазари.
„В София ГЕРБ добре влезе в модела „Софиянски“, а сега се опитва на държавно ниво да влезе в модела „Костов“, каза още Стойнев.
Левите обявиха, че ще представят управленската си програма следващата седмица и ще проведат дебати по нея. В документа фигурира и така нареченият екшън план „Станишев”, уточниха още от партията.

Станете почитател на Класа