Съдбовен етап в живота на Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще връчи на президента Румен Радев документ със структурата и състава на предлаганото от него правителство. Това ще се случи точно в 9 часа тази сутрин в сградата на президентството. Веднага след това кандидатите за премиер, вицепремиери и министри ще бъдат предложени и гласувани в Народното събрание.

 

Ако мнозинството каже да, министрите ще се закълнат. Президентът ще присъства на заседанието на Четиридесет и четвъртото Народно събрание, на което ще бъдат избрани министър-председателят и членовете на Министерския съвет.

 

Събитията ще продължат в Министерския съвет, където новите ще приемат властта от служебния кабинет на Огнян Герджиков, а след това ще отидат в министерствата си. В сряда ГЕРБ обявиха постовете в бъдещото правителство и имената на хората, които ще ги заемат. В кабинета „Борисов 3" ще има четирима вицепремиери: Томислав Дончев и Екатерина Захариева от ГЕРБ, и Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от "Обединените патриоти". Захариева ще бъде също министър на външните работи, а Каракачанов ще ръководи Министерството на отбраната. Томислав Дончев ще продължи да отговаря за еврофондовете, а Валери Симеонов ще координира икономическите и демографски политики.

 

Сред министрите се появяват няколко нови имена - в правосъдното министерство влиза Цецка Цачева, в регионалното - бившият заместник на Лиляна Павлова Николай Нанков, а самата Павлова става министър за българското председателство на ЕС през 2018-та година. Нови лица ще влязат и в социалното, здравното, образователното и земеделското министерство.

 

Министри от квотата на Патриотите стават Нено Димов - на околната среда, и Емил Караниколов - на икономиката. Начело на Министерството на културата ще застане режисьорът Боил Банов. Бойко Борисов е единственият политик след 1990 г., който три пъти става министър-­председател. Преди него два пъти премиер беше ставал само Андрей Луканов. Ако изпълни третия си мандат докрай, лидерът на ГЕРБ ще стане и най­-дълго управлявалият министър- председател в историята на България. Засега рекордът се държи от бившия комунистически премиер Станко Тодоров, който е заемал поста общо 10 години, или 3630 дни, съобщава „24 часа". Досега Борисов е изкарал 2137 дни като премиер.

 

Ако новото му правителство изкара пълен 4­-годишен мандат, той ще настигне Станко Тодоров. През май 2018 година той ще задмине Стефан Стамболов, единствения друг министър­-председател в първата петица на класацията, който е идвал на власт след демократични избори. Стамболов е бил начело на държавата 2464 дни ­ - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година. Ако кабинетът оцелее до края на 2020 г. пък, Борисов ще е задмине по дълголетие на поста Тодор Живков, който е бил премиер 3146 дни ­ от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г.

Станете почитател на Класа