Юнкер плаши с Трета световна ако народната воля му разпадне ЕС и Еврозоната

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер направи няколко сензационни твърдения в своя статия, озаглавена „Третата световна война може да се окаже много близко”, публикувана в портала Express, цитирана от Епицентър.

Според него, Европа преживява много смутни времена заради увеличаването на настроенията в отделните държави срещу ЕС.

Думите на Юнкер напълно се покриват с заплахите на Дейвид Камерън, който прогнозира, че разпад на Еврозоната ще провокира мащабен военен конфликт. Когато британският премиер, тогава още на поста си, сплаши британците с тези си думи, разбира се малцина взеха изказването му на сериозно.

Сега Юнкер внушава същата позиция и смята, че бързото създаване на обща европейска армия за контрол над настроенията е един от начините да се избегне най-лошото.

Причините са в неизвестността около позицията на САЩ спрямо НАТО.

Юнкер е уверен, че резултатите от референдума в Италия ще дестабилизират допълнително ЕС, тъй като показват нова победа на антиевропейските настроения в тази страна.

„Ако ЕС и Еврозоната се разпаднат, ще има повторение на позната ни трагична история на Европа и отново да се стигне до военен конфликт”, припомни Юнкер.

Той припомня, че ако Брюксел не е действал решително по време на финансовата криза и не е подкрепил европейските банки, щяхме да станем свидетели на истинска финансова война.

Според него, опозиционните политици като Найджъл Фарадж и Марин Льо Пен задават „правилните въпроси”, но не дават „правилните отговори” и не поемат отговорност за действията си.

Все пак след сплашваштите думи председателят на ЕК накрая демонстрира оптимизъм – „Уверен съм, че европейците ще намерят сили да се сплотят в тези трудни времена, въпреки съществуващите разногласия”, завършва статията си той. / budnaera.com

 

 

Станете почитател на Класа