Парламентът приема новия Семеен кодекс

Елиана Митова

Новият Семеен кодекс вероятно ще бъде гласуван на второ четене, след като бе обсъден от правната комисия, съобщиха пред „Класа“ депутати. Очаква се шефът на комисията Янаки Стоилов да го внесе в пленарна зала тази седмица.
Ако това се случи, хиляди изоставени деца по социалните домове могат да бъдат осиновени с облекчена процедура. А това е изключително важно, защото зарязани от биологичните си родители, те живуркат по институциите с мрачната перспектива да си останат там до навършването на пълнолетие.
Пръв президентът Георги Първанов надигна глас, че е крайно време парламентът да приеме новия Семеен кодекс и така да промени съдбата на децата, изоставени от биологичните си родители. За същото категорично настоява и социалният министър Емилия Масларова, тъй като нейното ведомство е пряко ангажирано с осиновяванията. В кампанията се включиха и депутати, и куп неправителствени организации. За всички бе ясно, че недомислията и неяснотите в стария закон са предпоставка социалните домове да са претъпкани с изоставени малчугани, а кандидат-осиновителите напразно да чакат да им бъде посочено дете.
Приемането на новия Семеен кодекс зацикли заради текста, който узаконява фактическото съжителство между мъж и жена, с единствена “екстра” изравняване статута на родените деца - в брак или без брак. Аргументите на противниците на този текст са, че съжителството руши устоите на семейството и морала. В тази посока бяха становищата на БПЦ и Главно мюфтийство и именно те спряха разглеждането на закона в тази му част.



Фатме Илияз, депутат от ДПС: Ще има и наказания за забавени процедури

Новият Семеен кодекс прави по-бързо и лесно вписването на изоставените деца в регистрите за осиновяване - това вече ще става с акт на съответната социална служба, без да се чака решение на съда, което забавяше процедурата. Децата, останали без семейства, получават шанс по-бързо да се сдобият с нов дом. До 1 месец от вписване на детето в регистъра да се определят подходящите осиновители за него, ако са от България, предвижда законът. При международните осиновявания срокът е 60 дни. И още - при забавяне и протакане на процедурите ще има наказания за чиновниците. А това вече е гаранция, че осиновяванията ще се „отприщят“.

Станете почитател на Класа