Чужди ескадрили ще охраняват небето ни, но само ако поискаме

Чужди самолети ще охраняват въздушното ни пространство само по наше искане. Това потвърди в кулоарите на парламента зам.-председателят на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев.
Радев твърди, че в момента България е пред подписване на договор с Полша за ремонт на наличните у нас МиГ-29, който той нарече "битка за възстановяването на летателната им годност.

Депутатът смята, че е възможна и друга стъпка за възстановяване на родната ескадрила - бюджетът на военното министерство да се вдигне със 150 милиона лева, които ще могат да се възстановят за 7 години. И с тези пари да се купят 7-8 нови самолета.

Радев каза, че друга възможност е да се вземат и самолети под наем. Но категорично отхвърли апокалиптичните твърдения за състоянието на българските бойни самолети, които според медиите трябвало да бъдат приземени още през май, но не са.

Депутатът отказа да коментира възможностите за използване на оръжие срещу нерегламентирано прелитащи самолети през нашето въздушно пространство.

Колкото до идеята подобни прелитания да стават само с решение на правителството, без одобрението на парламента, Радев се усъмни, че това е възможно и каза, че все още не е запознат със законопроекта.

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ

Станете почитател на Класа