Как агент на Огнян Донев набърка Борисов в интригата "гореща точка"

"Добрите медийни бухалки" не действат само на родна територия. Журналистите от кръга "Капитал", които обслужват освен интересите на издателя си Иво Прокопиев, и тези на Огнян Донев, Гриша Ганчев и други "правилни бизнесмени", са пуснали корени и в Брюксел. "Пускат си новини и после сами си отговарят". Така премиерът Бойко Борисов описа схемата, по която действат "добрите медийни бухалки". Важно е обаче новините да се преперат през Брюксел и да дойдат в София, като нещо, което Европа иска, казва или за което настоява. Така кореспондентите на няколко медии в белгийската столица интригантстват, забъркват България в скандали, топят я пред други журналисти, служители на ЕК и политици, изпълнявайки корпоративната завера да се описва само в черни краски страната ни. А защо го правят ли? За да клатят я правителство, я някой министър. А това става най-добре през Брюксел.

 

Кои са те и как действат? 

В последните дни името на кореспондента на "Клуб Зет"  Веселин Желев нашумя заради скандала, в който забърка премиера Борисов.

Желев обясни у нас как министър-председателят се е натиснал да прави България гореща точка за бежанци. Тази новина взриви страната, а Борисов, министрите му и дипломати трябваше три дни да обясняват, че това не е истина. Като опитен в брюкселските интриги Желев, разбира се, се позова на германския канцлер Ангела Меркел.

Въпреки претенциите за професионализъм обаче пратеникът на "добрата медийна бухалка" "Клуб Зет" не спази нито едно журналистическо правило. А именно да има повече от един източник на информация или поне, като присъства на пресконференцията, да зададе уточняващ въпрос на Меркел по отношение на България преди да напише бомбастичния си материал. Желев обаче накисва Борисов без да му мигне окото и след това гледа от разстояние развихрилата се полемика.

Ето така действат "добрите медийни бухалки" от Брюксел. Правят скандал, в който замесват страната ни, а на следващия ден - замазват. Само че за второто кой разбрал, разбрал. 

Веселин Желев може да е критичен към премиера, но не и към президента Росен Плевнелиев. Когато през 2013-та година "Труд" решава да съкрати кореспондентската си бройка в Брюксел, Желев съзира в това политическа вендета. Намира и адвокат в лицето на Нова телевизия и тандема Ани Цолова и Виктор Николаев. Двамата скачат на амбразурата за своя колега и напомнят, как Желев е бранил буквално с гърди президента Плевнелиев и неговите имоти в Гърция.

И въпреки че цяла България видя палата на държавния глава и разбра каква умопомрачителна сума е платил той за хасиендата си край морето, Желев громи медиите, позволили си да публикуват имотните и данъчните декларации на Плевнелиев. След като "Труд" спира да плаща за брюкселското му списване, Желев минава на заплата при Огнян Донев и става кореспондент на "Клуб Зет". Откакто сътрудничи на сайта, в дописките му винаги може да се види някой и друг жлъчен коментар насочен срещу Борисов или министрите, но никога срещу Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева. 

Кадър на "Капитал" дърпа конците вече като служител на ЕК 

Ирина Новакова е друга ключова фигура в заверите на "добрите медийни бухалки". Дългогодишната кореспондентка на "Дневник" и "Капитал" в момента е служител в говорителската служба на ЕК.

В първия мандат на Кристалина Георгиева - Новакова беше нейно пресаташе. Тя не крие близките си контакти със семейство Прокопиеви. Политици и бивши министри още си спомнят времената, в които "лошите" новини за България идваха от Брюксел именно през изданията на Прокопиев.  

"Задаваш въпрос, дават ти отговор, ти го интерпретираш, така че да е полуистина и да няма опровержение и сюжетът е готов", така описват схемата на действие бивши кадри от редакцията на "Капитал".

Брюксел го е казал, макар че твоят въпрос е съдържал провокация или предполага отговор, който може да интерпретираш свободно и скандалът е готов. За активното използване на Брюксел в мръсната игра свидетелства и скандалното писмо на Иво Прокопиев до подчинените му в "Икономедиа", с което олигархът даваше инструкции как да се удари правителството на Орешарски за ЕРП-ата, като информацията се препере през еврочиновници и се "потвърди" от говорителите на ЕК. Твърде възможно е в тези свои ходове Прокопиев да ползва активно и своята бивша служителка и приятелка - Новакова. Та кой по-добре от нея може да осигури всички телефони и контакти в Брюксел..... 

За правителството може лошо, но не и за президента и Кристалина Георгиева 

На този принцип действат кореспондентите в Брюксел. Част от тях вече са свикнали с хубавия западноевропейски живот и не искат и да си помислят как ще се върнат зад бюрата си в София. А пътят им за оставане в Брюксел минава през благосклонното отношение не на Борисов или външния министър Митов например, а на комисаря Георгиева. Така че за нея и за президента - само топли думи и похвали.

Такъв е случаят с дългогодишната служителка на БНР - Диана Чепишева. Наскоро тя беше уредена на служба в генерална дирекция "Бюджет", която се ръководи от Кристалина Георгиева. Чепишева е възнаградена за "коректното си поведение".

Към тази групичка спада и Владислав Велев от БНТ. И той се оглежда за постоянно местенце. Може би в стремежа си да се закотви в европейската столица Велев пропуска да съобщи важните новини - като например какво точно е решено на срещата за бежанците. Пасивният Велев може само да замазва гафовете на колегата си Желев, при това толкова неумело, че човек се чуди каква е истината всъщност.  

"Добрите медийни бухалки" са царе на интригата 

В кафенетата в Брюксел те правят политика. Говорейки с колеги журналисти от други европейски държави, контактувайки си с различни политици, те проправят "правилните" тези. Внушават, че "добрите" български политици са президентът Росен Плевнелиев и комисарят Кристалина Георгиева, които се ползват със симпатиите на кръга "Капитал", а лошите - Борисов и министрите, с някои изключения според конюнктурата. 

По време на брифингите в ЕК те вкарват вътрешно-политическото злободневие, вместо да задават въпроси от европейско значение, каквото е практиката в Брюксел. След скандала от миналата седмица, който изправи страната и премиера на нокти, вече е ясно, че думите на част от кореспондентите от Брюксел трябва да се проверяват много внимателно. И че те имат и друга мотивация да кажат или напишат едно или друго освен журналистическата. 

Страшното и опасното е, че до момента Желев и компания са успели да пробутат куп манипулации за политици, партии и правителства, криейки се зад паравана БРЮКСЕЛ. А тъжното е, че "добрите медийни бухалки" харчат вашите пари /ако са служители на държавна медия/, или тези на Прокопиев и Донев, за да плюят България. 

Звездомира МАСТАГАРКОВА, БЛИЦ

Станете почитател на Класа