Томислав Дончев пред Беновска: Трудно се правят реформи в здравеопазването, има много лични интереси

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в предаването "Беновска пита" по Канал 3 , че няма как резултатът от местни избори да не бъде четен като подкрепа или липса на подкрепа за съответната политическа сила, въпреки голямата доза мажоритарност. Той продължи, че не се съмнява в 10-та изборна победа на ГЕРБ и добави, че всяка власт се изхабява, като този ефект е по-силен при местната власт, затова смята, че постижение би било дори едно представяне с позициите, които ГЕРБ има в момента.
Вицепремиерът подчерта, че всички кандидати на ГЕРБ са свършили много добра работа и се надява това да бъде оценено от хората. „Обвиняват ви, че успехите на кметовете на ГЕРБ се дължат и на подпомагане с европари и дофинансиране, ще напомня обаче случая с правителството на Орешарски, който намали драстично парите за София!", отбеляза Беновска. На което събеседникът й отговори, че в този ред на мисли може да се отбележи и инвестиционната програма на кабинета „Орешарски" за устойчиво развитие на регионите, която е била на базата на партийно-квотния принцип без никакъв анализ. Той добави, че всички общини имат еднакъв достъп до еврофондовете и това не зависи от нечие политическо благоволение, а от компетентността на екипа, създаден от един кмет. Що се отнася до средствата, разпределяни от държавния бюджет, анализът показва, че те не следват никаква партийна логика и окраска. На въпроса не е ли по-мотивиращо за хората от дадено населено място да гласуват за кандидата на ГЕРБ, защото така сигурността ще бъде двойна, Томислав Дончев отговори: „Не знам дали някой от нашите кандидати ще се опита да използва подобен аргумент, на мен ми се иска на първо място да излага персоналните си качества, хората, които е избрал, като екип, това да са личности разпознаваеми, с високи личностни и професионални качества. Иначе никога не сме делили кметовете според цвета им!".

Томислав Дончев заяви, че залогът на местните избори за партиите, които са партньори на ГЕРБ, е много по-голям, защото те трябва да докажат правото си на съществуване, минавайки с достойно представяне на местния вот. „За коалицията е важно ГЕРБ и Реформаторският блок да имат достойно представяне, в противен случай усещането за легитимността й ще бъде намалено. Затова искам да пожелая на колегите успех!", заяви вицепремиерът и подчерта, че за една партия да има кметове или общински съветници означава да има школа, в този смисъл всяка политическа сила, която претендира, че ще бъде незаобиколим фактор, трябва да има представителство в местната власт, затова залогът за Реформаторския блок е много сериозен.

На въпроса как ще коментира здравната реформа, Томислав Дончев отговори, че министър Петър Москов е силно амбициран да промени към добро нещата в системата и е убеден, че всичко, което той предлага, е в интерес на пациента. Трябва обаче да се отбележи, че в системата на здравеопазването има много и различни интереси и затова е много по-нервно, защото все някой се чувства ощетен. „Съдебната реформа засяга ли нечии интереси, че толкова бавно и тромаво се прокарва, или просто е зачената не както трябва?", попита водещата.Дончев обясни, че тази реформа няма как да не засяга различни интереси. Той продължи, че едно от предизвикателствата на съдебната реформа не е обезателно кройката на предложенията. Има обрастване с прекалено много политически емоции и понякога дадена политическа сила само в стремежа си да бъде различна може да се ситуира против реформата. „Аз нямам съмнение в добрите намерения на всички колеги, които са работили по кройката на съдебната реформа, по-скоро ме притеснява илюзията, че сега, когато променим Конституцията и след това още два или три закона, след една година нещата ще си дойдат на мястото. Не, няма да стане за една година и няма да стане с магическа пръчка!", изтъкна Томислав Дончев. Не по-малко важно е, че за изпълнението на една реформа не са достатъчни само усилията на политиците, а и обществената подкрепа.
„Как ще разберем например, дали обществото подкрепя антикорупционната реформа и този закон, който не мина?", попита водещата Илиана Беновска. Вицепремирът каза, че е убеден, че една от темите, по която в обществото има абсолютен консенсус, е че са необходими решителни мерки за борба с корупцията. „Не очаквайте да кажа лоша дума за предложенията на г-жа Кунева, най-малкото, когато те са минавали през Министерски съвет и съм им дал моята подкрепа!", категоричен беше Томислав Дончев. Той продължи, че отхвърлянето на закона не е било добър знак за българското общество и много от хората биха си казали, че народните представители нямат желание да се борят с корупцията. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа