Конгресът все още не може да събере гласове, за да запази санкциите срещу Иран

Дебатите и гласуването по проекторезолюцията, отхвърляща съглашението с Иран по ядрената програма на страната бяха отложени в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ). Причината е, че до момента и в двете камари на Конгреса не е налице достатъчен брой гласове, за да се преодолее евентуалното вето на президента Барак Обама, което той по-всяка вероятност ще наложи върху гласуваната вече резолюция, информира БГНЕС.

"Ще подготвим нови три документа, чрез които ще се опитаме да отменим сделката с Иран. Те ще се отнасят до продължаване на дискусията в Конгреса, забрана за отмяна на санкциите срещу Иран и гласуване в подкрепа на сделката, която очевидно е обречена на провал", заяви Кевин Макарти, лидер на републиканското мнозинство в Палатата на представителите.

Междувременно беше съобщено, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун може да се срещне с президента Обама, за да да дискутира съглашението с Иран и опасността от евентуалното му отхвърляне от Конгреса. Срещата вероятно ще стане в хода на предстоящата сесия на Общото събрание на ООН.

Междувременно, заради нарушение на санкциите срещу Иран, френската банка Credit Agricole е заплашена от глоба от 900 млн. долара.

Вашингтон обвинява банката в осъществяването на парични преводи по ирански и судански сметки чрез филиали на Credit Agricole на територията на САЩ. Понастоящем текат преговори, като е възможно да бъде постигнато споразумение и глобата бъде чувствително намалена. Според други източници обаче, сумата може и да скочи, достигайки и дори надхвърляйки 1 млрд. долара.

През август от Credit Agricole съобщиха, че са "в напреднали преговори" с Вашингтон по повод обвиненията за транзакция, осъществени в периода 2003-2009 г. в нарушение на санкциите срещу Иран и Судан. Тогава от банката заделиха допълнително 350 млн. евро за урегулиране на ситуацията. Като цяло, от Credit Agricole са предвидили 1,6 млрд. евро за разходи за извънсъдебни споразумения, като обаче не е ясно каква част от сумата е предвидена за плащането на глобата, наложена от САЩ.

 

Източник: http://world.actualno.com

Станете почитател на Класа