Украинското външно изпрати нота на Италия заради карта с Крим

Министерството на външните работи на Украйна е изпратило протестна нота до италианските си колеги чрез посолството на Италия в Киев заради това, че в руския павилион на изложбата „Експо'2015" в Милано са окачени карти на Русия, където Крим се намира на територията на Руската федерация.
Украинското външно ведомство нарича картите с руския Крим „провокация" от страна на Русия, която не само застрашава териториалната цялост на Украйна, но и поставя под удар международната репутация на Италия като страна организатор на изложбата, съобщава „Интерфакс".

Освен това украинските дипломати заявяват, че този инцидент нарушава Конвенцията за международните изложби, приета в Париж през 1928 година, които възлагат отговорността на правителствата на приемащата страна да упражнява контрол за съдържанието на повилионите на страните участнички, а също така да използва правилно географските обозначения.

Украинското външно министерство е уведомило ръководството на BEI – Бюрото за международни изложби, чиято централа се намира в Париж, твърдят протестиращите.

Миналата седмица външното министерство на Украйна изпрати нота на Русия с настояване да обяснят посещението на руския президент Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев в Крим. На полуострова имаше заседание на президиума на Държавния съвет на Руската федерация, посветено на въпросите на туризма, водено от руския държавен глава.

Руското министерство на външните работи отговори, че Крим и Севастопол „са неделима част от Руската федерация" и „посещенията на руските длъжностни лица в Република Крим и в Севастопол е изцяло в обсега на вътрешните работи на Руската федерация".

Станете почитател на Класа