6 града са голямото предизвикателство пред ГЕРБ на местния вот

Хасково, Монтана, Видин, Търговище, Шумен и Разград са градовете, в които ГЕРБ ще проведе сериозна политическа битка, заяви в сутрешния блок на БНТ зам.-председателя на партията и шеф на парламентарната й група Цветан Цветанов.Той категорично се противопостави на говоренето на етнически вот по време на предизборна кампания и обяви, че „тази тема трябва да бъде зачеркната".

Цветанов е категоричен, че обявените 4 милиона лева, които ГЕРБ ще изхарчи, са твърде малко за целите, които са си поставили в подготвяната от тях национална кампания, за която ще регистрират общо 9000 души, включително и в най-малкото населено място в България - Треклено, Кюстендилско.

Ексвътрешният министър повтори, че целта на ГЕРБ на тези избори е да има над 1700 общински съветници, 100 кмета, от които 16-18 на големи общини и 250 кметове в останалите населени места. Цветанов уточни, че партията му се е отказала от клипове по националните телевизии, защото те са твърде скъпи и не би искал по места хората да изпадат в корпоративни зависимости по какъвто и да било повод. Той допълни, че френския модел на финансиране на кампании, който ограничава възможностите за бизнес намеса, доказва кои са реално действащите партии и разкрива кои партии, изхарчили по 10-20 милиона всъщност са кухи структури.

ГЕРБ ще открие кампанията си на 13 септември, но преди това, след седмица, ще проведе младежката си академия, както и форуми на другите си структури. По повод на перманентната кампания, в която ГЕРБ се намира след приключването на поредните избори, Цветанов цитира лидера си Бойко Борисов: „Мога да ви обещая само едно: работа, работа, работа". И се зарече, че тази година ГЕРБ ще постигне 9-та си победа, а догодина, когато е 10-годишния юбилей на партията, ще отчетат и 10-та.

Цветанов отново подчерта, че ГЕРБ са убедени, че проблеми на местния вот няма да имат във София, Русе, който се е превърнал в малката Виена, Бургас, Варна, Стара Загора, които не просто са променили облика си, но са станали привлекателни и за младите, които остават да се реализират там.

По повод на стипа и тона на предстоящата кампания шефът на предизборния щаб на ГЕРБ е категоричен, че „не трябва да се преминават границите" и „да се стига до невъзможност след това сегашните партньори да не могат да си говорят". Той се надява да няма популизъм, дискредитиране и компромати.

Цветанов запази правото на ръководството да направи кадрови промени в структурите на партията при слаб резултат, както и да каже последната си дума за листите. Той заяви, че се надява там, където ГЕРБ получава високи резултати, да получи подкрепа и от други партии, но ако някъде ГЕРБ не стигне до балтаж, те ще обмислят кого да подкрепят.

Ексвътрешният министър изрази дълбокото си притеснение от преференциалния праг от 7%, който може да прокара бизнес интереси в листите на ГЕРБ само благодарение на 50 или 100 гласа, но обяви, че изборните правила не могат да бъдат променяни в последния момент, още повече, че ЦИК вече работи по тях.

Цветанов обяви, че не се страхува от „Костинброд – 2", защото това било присъщо на партии без идеи, които залагат на ниска избирателна активност.

Колкото до скандалните незаконни гонки, той уточни, че трябва да се развива цялата спортна инфраструктура, която да ангажира младите. И сподели, че цял живот не пуши, именно защото на младини е спортувал. Но не пропусна да отбележи, че за разлика от него съпругата му пуши. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа