БСП и АБВ с общи кандидат-кметове

На няколко пъти АБВ и БСП си протягаха взаимно ръце за предстоящия местен вот, но категорично "да" или "не" за общи кандидатури така и не се чу. За последно лидерът на Левицата Михаил Миков обяви на юлския пленум на партията, че е възможно на някои места двете формации да издигнат едно лице за кандидат-кмет, въпреки първоначалната му заявка: "На маси можем да сядаме, но но не можем да сключваме споразумение". В понеделник пък доц. Христо Михайлов от Изпълнителния съвет на президентската партия допълни задочно, че остава възможността АБВ и БСП да имат общи кандидати на местите избори.

И те вече имат. До момента поне трима. Това е видно от списъка с номинациите на формацията на Георги Първанов. АБВ и БСП ще работят за едни и същи кандидати във Враца, Иваново и Лясковец, пише Клуб Z.

В областния град двете социалистически в същността си формации застават зад настоящия кмет Николай Иванов. Той отново ще се кандидатира като независим, като на този вот зад него застават БСП, АБВ и Земеделски народен съюз (ЗНС). ЗНС пък е бившият партньор на Коалиция за България, но лидерът й Румен Йончев се "преформатира" към "България без цензура" на Николай Бареков и към днешна дата е депутат от БДЦ.

Иначе на местния вот през 2011 г. Николай Иванов, макар и местен лидер на БСП, пак не бе официална партийна кандидатура. Тогава той бе издигнат от инициативен комитет на БСП, ЗНС-Враца, ПП "Обединена социалдемокрация", Партия "Нова сила" - Враца, Сдружение "Съюз на пенсионерите 2004", Съюз за стопанска инициатива на гражданите Враца и Съюз на офицерите и сержантите от запаса-резерва. Иванов спечели след балотаж с номинираната от ГЕРБ Петя Аврамова.

Зад един кандидат за кмет АБВ и БСП застават и в русенската община Иваново. Явор Янчев, в момента зам.-областен управител, официално е номинация на формацията на Георги Първанов, подкрепен от БСП.

Третата обща номинация от списъка на АБВ, е тази на адвоката Петър Зангов. Той ще е кандидатът за великотърновската община Лясковец. Но в случая не е издигнат от АБВ и подкрепен от Левицата или пък независим, а е издигнат направо от Коалиция АБВ - ЗС "Александър Стамболийски" - БСП.

До момента двете леви партии, едната в управлението, а другата в опозиция, имат номинации в около 100 общини всяка.

Иначе извън БСП, освен с Румен Йончев и неговия ЗНС, АБВ ще си партнира и с формацията на бившата лява депутатка Татяна Дончева - "Движение" 21. Заедно с Дончева АБВ издига кандидат в Генерал Тошево (Добрич). Там ще играят за Недко Марчев, зооинженер, бивш губернатор на Добрич.

Станете почитател на Класа