Велизар Енчев: Плевнелиев ни прави данайски подарък с референдума

„Задължителното гласуване, електронният вот и мажоритарния избор ще доведат до изкривяване на вота, до мащабни манипулации в циганските гета и най-страшното – до елиминиране на малките партии и до съставяне на парламент от три политически сили: ГЕРБ, БСП и ДПС". Това заявява независимият депутат и лидер на Движение за радикална промяна „Българска пролет" Велизар Енчев пред „Преса".

„Този Франкенщайн ни се предлага от президента Росен Плевнелиев, опакован като върхомно постижение на демокрацията. Благодаря, не желая този данайски подарък", коментира Енчев идеята на държавния глава за провеждането на референдум за трите форми на гласуване.

Според него „Европа олевява и управляваната от десницата Европейска комисия отказва да се примири с краха на десния икономически модел. Затова родната десница така бясно напада СИРИЗА. Тя просто се страхува, че в България се надига гневът на подтиснатите и обезправени класи".

Енчев смята, че този страх на европейско ниво е и причината за натиска върху Гърция и Ципрас, както и опасенията, че Испания също ще тръгне по този път чрез движението „Подемос". Но от друга страна Ципрас се радва на подкрепата на САЩ заради основателния страх на Вашингтон, че фалит на Гърция ще застраши американските военни интереси.

Политикът оценява „руската карта в ръцете на Ципрас" като един от силните му козова в преговорите с МВФ, ЕК и ЕЦБ, чрез която „Ципрас провежда активно мероприятие на западните си партньори, за да получи отстъпки при преговорите с тройката".

Станете почитател на Класа