Миков: Гръцкият случай е сигнал за Европа, че трябва да бъде по-социална

"Поздравих Ципрас, когато беше избран, а сега заявих една позиция за това, което се случва. Странно е, че липса позиция на министър-председателя за това, което заяви гръцкия народ. Гърците са против неолибералния модел, който смъква по три кожи от обикновения гражданин, искат промяна в отношението. Някой ги дава тези пари и получава за тях лихви, когато говорим, затова че гърците са изхарчили едни пари. Каква е цената на връщането, какви възможности имат и двете страни? Защото папагалското повтаряне за "реформи" - те не винаги са свързани с права за достоен живот, а остават само правата на големите корпорации. Защо не идват гърци да работят тук, а българите отиват там?" Така описа ситуация в южната ни съседка лидерът на БСП Михаил Миков в студиото на bTV.

Според него гръцкият случай е сигнал за Европа, че трябва да бъде по-социална, че трябва да се връща към социалната, а не към бюджетно-фискалната държава.

"Смятам, че има какво много да се направи, когато България отстоява интересите си. В момента има среда за политически консенсус, че България трябва да бъде подпомогната от Европа, защото българския производител усеща свития пазар или за бежанците. България трябва да получи доста повече защото е буфер", допълни още Миков.

Относно казусът КТБ Миков припомни, че "най-много държавни средства бяха концентрирани в КТБ през управлението на ГЕРБ, и да отричат - фактите са факти."

Надявам се че този доклад ще даде отговор веднъж за винаги, защото покрай КТБ много внушения се направиха, с които се търси политическа изгода. Персоните, които са свързани трябва да излязат на светло, защото става въпрос и за депозити на държавни дружество. Прокуратурата е тази, която казва кой е виновен, не е само Цветан Василев, смята Миков и допълни, че категорично не смята, че не може една партия да е отговорна: "За какво имаме надзорна функция на централната банка? Службите, които е трябвало да светнат лампичката, къде са били през този период, защо партията да е виновна? Защо не питат дали ГЕРБ не носи отговорността за това?"

На въпрос ще оцелее ли управляващата коалиция, Миков каза:

"Единствената спънка е властта и все повече разломи се получават, накрая ще излезе, че никой не носи отговорност. Всички ще си измият ръцете с Борисов, макар че и той се опитва да прехвърли отговорността. Коалицията не дава особена перспектива на страната. Местните избори ще бъдат индикатор на подкрепата."

Станете почитател на Класа