Бил Клинтън води делегацията на САЩ в Сребреница

Бившият американски президент Бил Клинтън ще оглави делегацията на САЩ за мероприятията по повод 20-годишнината от клането в Сребреница.

Паметната церемония в Босна и Херцеговина ще се проведе на 11 юли. На нея ще бъде отбелязана 20-годишнина от трагичните събития край Сребреница, свързани с избиването на 8000 босненски мюсюлмани от военни формирования на босненските сърби.

САЩ и Великобритания официално назовават масовото убийство "геноцид". Съветът за сигурност на ООН обаче не можа да се консолидира при гласуването на съответната резолюция, подготвена от Вашингтон и Лондон. Десет страни-членки гласуваха "за", но в качеството си на постоянен член Русия се възползва от правото си на вето. Друг постоянен член на СС на ООН, Китай, пък се въздържа от гласуване, което сториха още три държави – Венецуела, Ангола и Нигерия.

Босна и Херцеговина обявява независимост от Югославия през 1992 г., което довежда до избухването на гражданска война с участието на босненските мюсюлмани, сърби и хървати. След края на конфликта през 1995 г. край Сребреница са екзекутирани 8000 мюсюлмански мъже и младежи. Телата са заровени в общи гробове, като самоличността на повечето от жертвите не е установена и до днес.

Клането край Сребреница е най-голямото в Европа след приключването на Втората световна война. То става по нареждане на ген. Ратко Младич, командващ Босненската сръбска армия. През 2011 г. Младич е арестуван и предаден на Хагския трибунал, за да бъде съден за престъпления срещу човечеството.

Станете почитател на Класа