Борисов се моли „големите началници“ ЕС и Обама да се разберат

Прав беше Путин да се изкаже остро срещу България, сипе хвалби премиерът пред руската агенция ТАСС

 

Българският премиер се надява санкциите срещу Русия да бъдат отменени скоро. Борисов заявява това в ексклузивно интерво за Михаил Гусман, зам.-генерален директор на ТАСС.

„Сега е време за санкции. От една страна са санкциите срещу Русия, от друга – контра санкциите на Русия срещу ЕС. От тази ситуация губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на нито една държава", казва Борисов и признава, че България като лоялен член на ЕС и НАТО поддържа санкциите, но губи много.

„Значителна част от туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова понасяме големи щети. Разбира се, тази ситуация в голяма степен изнервя и властта в Москва. И не е случайно, че Путин се изказа остро срещу България. Сигурен съм, че той имаше причина за това. Ние се оказахме без вина виновни, без да искаме, нито и имаме цел отношенията между България и Русия да охладнеят".

„Моля се на Господ големите началници (лидерите на ЕС и САЩ, бел. ТАСС), да се разберат по-скоро и санкциите да бъдат отменени. България прави всичко възможно, за да възстанови отношенията с Русия", казва Борисов и отбелязва, че българо-руските отношения имат отколешни традиции и от влошаването им „ние понасяме загуби".

По думите му, между двете държави има две нива на взаимоотношения – исторически, които не се влияят от външно влияние, и политически, които зависят от конюнктурата на днешния ден. „Историческите връзки не зависят от политиците, дружбата и чувството за признателност на българския народ към руския народ са още от Освободителната война", подчертава Борисов.

„Ние сме православни, нашите религии и църкви са близки, имат много добри връзки", казва премиерът. Що се отнася до политическите отношения, те се „менят заради глобалните промени".
„Преди 25 години заедно бяхме в СИВ, във Варшавския договор, сега сме в Южния фланг на НАТО. За няколко десетилетия се случиха съществени промени, и сега ние сме в ЕС. България е и член на НАТО и на наша територия провеждаме с партньорите съвместни учения. Всичко това, разбира се, влияе на двустранните политически отношения.

Надявам се отношенията да се нормализират, отбелязва Борисов. – Наскоро в Москва беше министърът на икономиката Божидар Лукарски. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на енергетиката Теменужка Петрова участваха в Санкт-Петербургския форум". Българският премиер смята, че двустранното сътрудничество в туризма, търговията и селското стопанство имат голям потенциал, заключава ТАСС.

Станете почитател на Класа