Парламентът в Атина одобри провеждането на референдум за плана на кредиторите

На извънредно заседание гръцкият парламент одобри провеждането на референдум за предложенията на кредиторите на 5 юли. "За" гласуваха 178 от 300 депутати, 120 бяха против.

"В съответствие с предложението на правителството, на референдум гръцкият народ ще трябва да реши чрез гласуване дали да приеме, или да отхвърли проекта за споразумение, представен от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд", се посочва в програмата на заседанието.

В събота не беше постигнато споразумение с кредиторите. Няколко часа преди заседанието на Еврогрупата, премиерът Алексис Ципрас обяви, че на 5 юли ще се проведе референдум, на който ще бъде поставен въпроса за бъдещето на отношенията с кредиторите - да се приемат исканията им, или не. Споразумение с кредиторите би осигурило на Гърция достъп до международни кредити. Съществува обаче риск Гърция да се окаже първата в историята на Еврозоната страна с дефолт по плащанията и да излезе от валутния съюз.

Правителството на Гърция смята, че последните предложения на кредиторите са абсурдни и не биха били приети от който и да било кабинет. "Г-н /Йерун/ Дейселблум /председател на Еврогрупата/ и Еврогрупата решиха в четвъртък да поставят ултиматум на Гърция, за да приеме предложенията на кредиторите. Днес изведнъж се оказа, че "Гърция е прекъснала преговорите". Цялата международна общност е наясно, че гръцкото правителството предостави всеобхватни и справедливи предложения на извънредната среща на върха на Еврозоната в понеделник, които бяха добра основа за дискусия. Институциите обаче представиха абсурдни контрапредложения, които биха били отхвърлени от всяко гръцкото правителство", се казва в съобщението. "Ултиматумите продължават. Гръцкият народ следващата неделя ще изрази становището си, без да обръща внимание на жестокото изнудване", посочват от правителството.

"Тези предложения, които явно нарушават европейското законодателство и правото на заетост, равенство и достойнство, показват, че целта на някои от нашите партньори не е постигане на споразумение с всички страни, а може би целят да се унижи целия народ", каза министър-председателят. "Ние трябва да отговорим на ултиматума на базата на суверенната воля на народа", каза Ципрас.

От своя страна гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис увери, че страната му продължава да се бори, за да има споразумение до вторник – датата, на която рискува да изпадне в дефолт по плащанията, ако не се разбере с кредиторите си. Ако такова споразумение бъде постигнато, ние ще кажем на народа да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли, добави Варуфакис, малко след като министрите на финансите приеха, че преговорите са прекъснати - според тях по вина на гръцката страна.

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че насроченият за 5 юли в Гърция референдум за отношението към исканията на международните кредитори, няма да има юридическа сила. "Говорейки от правна гледна точка, на референдума ще става въпрос за предложения и мерки, които вече няма да са в сила", каза тя пред Би Би Си. Лагард обясни, че всенародното допитване ще се проведе след като изтече крайният срок за погасяване на кредита и помощта на Еврогрупата, който е 30 юни.

Планът за финансово подпомагане на Гърция ще приключи на 30 юни, след като Атина отхвърли предложенията, направени от кредиторите за избягване на дефолт по плащанията и обяви референдум за началото на юли.

Европейският съюз ще направи всичко, което е по силите му, за предотвратяване на риска от финансови сътресения, след като кредиторите на Гърция отказаха да продължат програмата за кредитиране, посочи днес в Брюксел германският министър на финансите Волфганг Шойбле. "Ние сме решени да направим всичко възможно, за да предотвратим "опасността от зараза " в Еврозоната", каза той. Шойбле посочи, че за момента Гърция остава член на Еврозоната.

Станете почитател на Класа