Януш Бугайски: Трябва да се ограничи руското влияние

Русия се опитва да дестабилизира Балканите. Трябва да се ограничи руското влияние в региона, руското влияние е изключително негативно за стабилността региона.

Това каза пред БГНЕС Януш Бугайски, експерт по Балканите в Центъра за европейски политически анализи във Вашингтон.

В Албания и Тирана има разбиране за отговорност за подкрепа на интегритета на Македония. Те се изказват за подкрепа на деблокирането на спора за името между Македония и Гърция. И двете партии – демократическата и социалистическата се обявяват за интегритета на Македония и за приемането на Македония в НАТО и ЕС, това е съвсем ясно, каза експертът.

Той посочи, че от много години Гърция блокира напредъка на Македония за членство за НАТО и ЕС чрез спора за името. "Не виждам края на този процес, защото Гърция в момента е в тежка криза. Но като резултат на това е налице много голяма степен на фрсустрация на македонското общество, засилване на национализма и възможности за етническо противопоставяне и конфликти. Гърция продължава да съдейства за нестабилността в Македония и региона като цяло", заяви Януш Бугайски.

Според него най – напред трябва да се деблокира ветото на Гърция за спора за името и да се отправи покана на Македония за членство в НАТО. Бугайски посочи, че Македония е подготвена за НАТО и трябва да бъде поканена. Второ да се отблокира по-нататъшния прогрес в подготовката на Македония за присъединяване към ЕС.

"Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и опозицията, заедно с албанските партии, трябва да намерят решение за по-нататъшно развитие на демократичните процеси в Македония", заяви той.

Всички страни в региона, включително Албания, Косово, Сърбия и особено България възприемат Македония като единна и интегрирана държава, с едно правителство, да не бъде нито конфедерация, нито федеративна държава. Страна, която върви към членство в ЕС и НАТО и съдейства за стабилността в региона, каза още той.

"Нека да добавя, че за съжаление Русия играе и се опитва да раздели тези държави, както във вътрешен план, така и между България и Македония. Русия се опитва да дестабилизира Балканите. Трябва да се ограничи руското влияние в региона, руското влияние е изключително негативно за стабилността региона", заяви той. На въпроса дали само Русия той отговори, че е предимно Русия, защото чрез енергийните връзки, корупцията, използването на национализма, тактически похвати, пропаганда – това мисля аз, че е много вредно за региона.

Станете почитател на Класа