Албанският парламент към Ердоган: Ние не сме турска колония и нямаме бащица извън страната

Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Албания премина в сянката на искането на турския държавен глава, отправено към домакините, веднага да затворят училищата, които принадлежат на кръга на общественото движение Хизмет и работят в 52 страни в света. Движението (Хизмет) е вдъхновено от идеите на професор Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган смята за свой политически враг и в Турция вече месеци наред се преследват всички, за които съществуват съмнения, че принадлежат към тази група.

Бен Блуши, ръководител на парламентарната група на социалистите - управляващата политическа сила в Албания, благодари на Ердоган за посещението в Тирана и за обявената помощ за изграждането на джамията Намазгя, най-голямата на Балканите, макар че подчерта, че би било по-добре албанците да я градят със свои пари. Но това, което предизвика голям отзвук в Турция, е фактът, че към Ердоган от албанския парламент бяха отправени остри критики като своеобразен политически шамар.

Президентът на Турция поиска една услуга за този подарък. А за подарък услуга не се иска. Той иска да се забрани работата на движението, което той самоинициативно провъзгласи за терористична организация. Става дума за движение, което присъства както в Албания, така и в Турция.

Аз не мога да разбера каква е тази терористична организация, която не е убила никого. И тази организация, която турският президент нарича терористична, в Албания не е свързана с нито едно наказателно дело. И сега той иска от нас да я унищожим, защото това е в негов интерес, заяви Бен Блуши пред албанския парламент. По-нататък той подчерта, че Турция поставя Албания в положение, което е неприемливо.

Турските медии, пишейки за този случай, посочиха парадоксалната ситуация, че именно Ердоган и други турски лидери в предишни години откриваха училищата на движението Хизмет, а сега искат тяхното затваряне. Това е васалство. Аз не искам да приема това... нито един държавен глава или премиер, от която и държава да идва, не може самоинициативно да обявява за терорист когото и да било, независимо дали е турчин или албанец. Това не е разумно и това е неприемливо!

По тази причина ние трябва категорично да отхвърлим това нещо. Ще го отхвърлим, защото ние не сме турска колония! Не сме колония и няма заради някоя джамия да погазим нашата свобода, нито нашата национална гордост, изтъкна Блуши.

Той обясни, че Ердоган иска от албанските власти да затворят няколко училища в Тирана, тъй като те били финансирани от неговите политически противници в Турция. Президентът на Турция бе тук и ни каза: "Трябва да затворите няколко училища.

Как каза това? Дали го каза като брат? Като приятел? Дали някога сте чували брат или приятел да ви каже: "Затворете това училище". Аз не съм чувал такова нещо. Как каза това? Сякаш ни е бащица, така го каза... Ако ние като народ имаме свой баща, смятам, че това трябва да бъде Скендербег, а след него Исмаил Кемали.

Ние извън Албания си нямаме свой баща. Искам да кажа, че това е неприемливо искане. Ние заявяваме, че искането бе твърде голямо. Албанският парламент, президентът на държавата, премиерът и правителството схванаха положението, в което се намират, но няма да приемат това. Това за нас е неприемливо, ние не сме турска колония. Нито искаме някога да бъдем това. Ние не сме ничия колония, ничия, каза Бен Блуши.

Заявено бе, че Албания не трябва да заема становище в междутурските политически боричкания. Неприемливо е сега някой да идва тук и поради свои политически причини да иска ние да елиминираме тези негови съперници. Мен това не ме интересува.

Мен ме интересува нашата свобода за взимане на решения ... Вярвам, че това е ден, в който единодушно ще отхвърлим това искане, каза Блуши. Президентът на Турция още заяви, че няма да съжаляваме. Все пак, бъдете сигурни, че няма да съжаляваме, тъй като ще браним своята свобода и своята национална гордост, заключи Блуши.

БТА

Станете почитател на Класа