ЕС не даде гаранции за членство на страните от "Източното партньорство"

На приключилата среща "Източно партньорство" Украйна, Грузия и Молдова не постигнаха поставени цели, те не получиха гаранции за членство в ЕС.

Това констатира "Уол стрийт джърнъл" в коментара си "ЕС предлага на източните съседи солидарност и нищо повече".

Приключилата в Рига среща на върха "Източно партньорство" показа, че европейските лидери "предпочитат да не дават никакви обещания, че такива държави като Украйна, Молдова и Грузия не могат да станат членове на Европейския съюз", пише вестникът.

Ръководителите на тези страни настояваха за включване в заключителния документ от срещата на такива положения, които "биха позволили да кажат на гражданите си, че болезнените реформи в крайна сметка ще ги вкарат в европейския клуб.

Но заключителният документ на срещата не съдържа никакви обещания за членство в ЕС, вместо това той съдържа формулировката, че участниците в самита признават европейските стремежи и европейския избор на своите партньори.

Освен това Евросъюзът отдавна е разделен по въпроса дали да се приемат нови членове. "Редица държави в източната част на ЕС, включително Полша и балтийските държави, подкрепят това решение. Други, включително влиятелни западни държави от ЕС, отхвърлят тази перспектива. Еврокомисията изобщо не предвижда разширяването на блока до 2020 година.

"Те не са готови. Ние не сме готови. Но процесът върви", така председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер коментира ситуацията, пише изданието.

Приетата през 2009 г. програма "Източно партньорство" предвижда задълбочаване на връзките с шест бивши съветски републики - Украйна, Молдова, Грузия, Беларус, Армения и Азербайджан. През 2014 г. ЕС подписа търговски и политически споразумения с Украйна, Молдова и Грузия. Но връзките на ЕС с Армения, Беларус и Азербайджан остават сложни и напрегнти. /РИА "Новости".

Станете почитател на Класа