Инфарктно заседание при Цечка Цачева за конституцията!

Вече четвърти час представители на четирите управляващи политически сили заседават при председателя на Народното събрание Цецка Цачева за промените в конституцията. От пестеливите изявления, които дават непрекъснато влизащите и излизащи от кабинета на парламентарната шефка депутати, както и правосъдният министър Христо Иванов, става ясно, че между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ няма съгласие по някои от текстовете. Засега обаче участниците в консултациите предпочитат да мълчат за конфликтните точки.
Както БЛИЦ вече неколкократно информира, единствената безусловна подкрепа за промените в конституцията, която има партията мандатоносител, е на Реформаторския блок. Те обаче възнамеряват да внесат и допълнителни предложения, свързани с отчетността на главния прокурор пред парламента и възможността той да бъде отстраняван от длъжност.

Макар и представител на Реформаторския блок, вицепремиерът Меглена Кунева индиректно обяви, че тези предложения едва ли ще минат. Сходно мнение има и правосъдният министър.

За АБВ и Патриотичния фронт пък бързането около прокарването на промените в конституцията не е желателно.

Пред БЛИЦ Румен Петков заяви, че това не е „Пипи Дългото чорапче", че да я вземеш и веднага да я прочетеш. Освен това той провида в промените желание за свикване на Велико народно събрание, което Христо Иванов отхвърли като възможност. Не е ясно какво точно не се харесва на Патриотичния фронт, но според Валери Симеонов направените предложения са объркани.

След днешното инфарктно заседание при Цецка Цачева четирите управляващи политически сили ще се опитат да формулират ясни предложения за промени в основния закон, които да ги обединяват, и утре ще проведат по-конкретни разговори. Засега не е ясно дали на тях ще бъдат поканени и останалите политически сили в парламента в лицето на БСП – Лява България, АБВ, „Атака" и БДЦ, за да бъде търсена и тяхната подкрепа.

Както БЛИЦ вече съобщи, ДПС няма да гласува в полза на промените, ако те целят само смяната на Висшия съдебен съвет. Подобна позиция изрази в парламента и Мая Манолова, като добави, че е разчитала на много по-смел и сериозен подход при предлагането на промени в конституцията от управляващите.

Станете почитател на Класа