Попконцерт и цветя – последните дни на един обречен министър в КНДР

Една вечер в края на април министърът на отбраната на Северна Корея – Хьон Йон-чол, се настани на стола си в концертна зала, за да гледа изпълнения на най-известния женски попансамбъл „Моранбонг", сред чийто хитове са песни като „Славното Отечество" и „Моята страна е най-добрата".

Вероятно това е била последната му публична поява.

Според информация, събрана от южнокорейски шпиони и споделена с депутати в Сеул, на следващия ден Хьон е бил обвинен в държавна измяна и след това – екзекутиран с изстрел на зенитно оръдие. Ако това се потвърди, той ще се окаже поредната жертва на серията политически чистки на режима на севернокорейския вожд Ким Чен-ун.

Също както и при предишните чистки, в изолираната ядрена страна нямаше видими признаци, че 66-годишният Хьон е под заплаха. Според съобщения на севернокорейски държавни медии

последните му дни са били наситени с помпозност, церемонии, размяна на поклони и кошници с цветя в чест на системата,

която накрая, изглежда, го е ликвидирала.

Роден през 1949 г. в затънтената провинция Северен Хамген, Хьон се обучава в престижни военни училища в Пхенян и прекарва цялата си кариера в армията. От септември той е член на Националния комитет на отбраната, а от миналия юни е министър на отбраната. Той бе член на комисията за погребението на Ким Чен-ир – позиция, която свидетелства за близостта му с покойния вожд. Обаче оттогава мнозина от тази комисия бяха отстранени от власт в хода на формирането на нова властова база около сина на Ким Чен-ир – Ким Чен-ун.

Хьон е бил общителен човек, известен със своята отдаденост на работата си, твърди южнокорейската медийна корпорация „Хералд", която цитира разузнавателни източници. Според тях той е обичал да си пийва, а личните му отношения с околните са били добри.

На 20 април Хьон

оглавяваше делегация за конференция по сигурността в Москва,

състояла се седмици преди очакваната визита на Ким Чен-ун в Русия за военния парад – първото пътуване в чужбина след идването му на власт през 2011 г.

Десет дни по-късно – тоест по времето, когато според разузнаването в Сеул Хьон е бил екзекутиран, говорител на Кремъл обяви, че визитата на Ким се отменя поради севернокорейски „вътрешни работи".

Докато Хьон беше в руската столица, руски дипломати и чиновници присъстваха в огромното севернокорейско посолство в Москва на тържество по случай рождения ден на „Вечния президент" Ким Ир-сен, дядо на настоящия лидер. Заедно с Хьон те поднесоха „кошници с цветя и букети" в негова чест, съобщиха държавни медии в Северна Корея.

На следващия ден, облечен в отрупана с медали униформа и с очила на върха на носа, Хьон произнесе на конференцията извънредно войнствена реч, в която предупреди САЩ за потенциала на КНДР да нанесе „ядрен удар".

Завърнал се в Пхенян, на 22 април Хьон отново пое в ръцете си цветя, този път поднесени от военния пратеник на Китай – Чжан Пин, доайен на чуждестранните военни аташета в Пхенян. Кошницата с цветя бе за Ким Чен-ун в чест на годишнината от основаването на армията, чийто шеф все още бе Хьон. Празненствата продължиха на следващия ден, като Хьон беше домакин на чуждестранни военни аташета и севернокорейски генерали на прием в министерството на народните въоръжени сили.

На 25-26 април (събота и неделя) Хьон и други военни представители положиха цветя пред статуите на покойните лидери на КНДР, покланяйки се в „смирена почтителност", отбелязаха държавните медии.

После пак те съобщиха, че Хьон е бил на поп концерт в Пхенян на 29 април. Оттогава няма официални съобщения за него

 

Станете почитател на Класа