Турция скочи на Москва заради Украйна и Грузия

Няма оправдание за действията на Русия в в съседни страни - Украйна, Крим, Грузия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу преди вчерашната среща в Анталия на външните министри на страните в НАТО. Министърът добави, че Турция е готова да играе конструктивна роля в украинската криза и да посредничи между Русия и Запада.
Източник на безпокойство за Турция е и положението на татарското малцинство, което изповядва исляма, след анексията на Крим от Русия, добави турският външен министър, цитиран от АФП.

Турция призова за решителни действия на страните от НАТО срещу значимата заплаха от групировката "Ислямска държава" при границите й, предаде АФП. Според турския външен министър този въпрос е основна тема на срещата на външните министри на НАТО в Анталия. "Турция е единствената страна членка на алианса, която има граници с Даеш" в Сирия и Ирак, подчерта той, използвайки арабския термин за ИД. "Даеш при нашите граници не е допустима ситуация. Това е значима заплаха за нас", добави Чавушоглу.

Той приветства намерението на САЩ да обучават и екипират сирийската опозиция, като същевременно отбеляза, че това няма да е достатъчно. "Трябва да вземем други мерки", заяви той и добави, че и въздушните удари не стигат. "За да изкореним тероризма, трябва да се заемем с базите на тероризма", заяви той. Турция е призовавала в миналото да се създаде обезопасена зона на сирийска територия, за да се защитят границите й, но идеята се приема хладно от западните й съюзници, отбелязва АФП

Външните министри на НАТО се договориха вчера да оставят в Афганистан гражданска мисия с военен елемент, след като приключи сегашната операция по обучение на местните сили, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Целта е да се дават съвети на афганистанските силови институции, за да могат да станат самодостатъчни, добави той. От натовските експерти е било поискано да изготвят по-подробен план до есента. Столтенберг призна, че Афганистан "все още остава опасна зона", и потвърди, че политическият процес в тази страна "трябва да се направлява и осъществява от самите афганистанци". В момента натовската мисия от инструктори и съветници в Афганистан е с численост около 12 500 души.

Станете почитател на Класа