Вежди Рашидов призна сам, че плаща на частни медии да обслужват него и Борисов. Ето го списъкът

В ядно интервю Вежди Рашидов пред сайта ПИК призна, че е завел в Париж една тумба журналисти от частни медии на разноски на държавата. Това се прави, за могат да отразят подобаващо как Борисов и Рашидов покоряват Париж и прославят България.

На фона на мълчанието на френските медии за изложбата и срещите на Борисов с френски президенти (настоящ и бивш), българските телевизии обилно представиха откриването на изложбата с тракийски артефакти в Лувъра като грандиозно световно събитие.

Това е така, защото примерно от БНТ, Нова ТВ и бТВ в “делегацията” журналисти са включени общо по няколко души, начело с началниците им.

И ето какво казва Рашидов пред ПИК:
“Всички журналисти, които съм акредитирал - аз уважавам българските журналисти - имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни – така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги” (интервюто тук).
Няма практика по света министър да командирова частни медии и журналисти. Преценка на медиите е дали ще отразят едно събитие, организирано от министър. Но, за да е сигурен в отразяването, министърът ги кани и им плаща - и път, и хотел, че и дневни.

Впрочем, ето списъка на акредитираните журналисти - на френски, така, както е разпратен с програмата от организаторите на изложбата в Париж:

Les équipes de télévisions :
NOVA TV
M. Zhivko Konstantinov
M. Milen Tzankov
Mme Silva Zourleva
MmeTatyana DIMITROVA

BNT Télévision National Bulgare
Mme Petya Tetevenska
M. Nedialko Danov
Mme Viara Ankova
Mme Irina Tzoneva
M. Ilia Ivanov

BTV
Mme  Dessislava Mintcheva
M. Nayo Titzin
M. Pavel Stantchev

TV Evropa
Mme Ani Baldzhian
M. Emil Berkovski

Radios:
BNR  Radio National Bulgare – Mme. Julia Taleva
BTA Agence télégraphique bulgare – M. Maxim Mintchev
BTA  Agence télégraphique bulgare – M. Nicolay Jeliazkov
Radio Bulgaria – Mme Maria Dimitrova-Pichot

Journaux :
24 Heures (quotidien) – Mme Maria Neznakomova et Mme Valentina Gotcheva
Trud (quotidien)  – M. Petio Blaskov et Mme Violeta Tzvetkova
Pressa (quotidien) – Mme Valeria Veleva
Standart (quotidien) – Mme Albena Atanassova
Telegraph (quotidien) – Mme Lora Rizova
Ploshtad Slaveikov (hebdo) – Mme Diliana Dimitrova
Galerie (hebdo) – Mme Kristina Patrashkova
Glassove (hebdo) – Mme Liana Pandelieva
В списъка, освен репортери, се виждат всички шефове на телевизиите у нас. Вестници се представени с главните си редактори като Блъсков или шефката на издателството Венелина Гочева (погрешно паписана Валентина). Възможно е някои от списъка в последния момент да не са отишли в Париж (Бел. ред. - в списъка са всички акредитирани, малка част от тях не са с командировъчни на разноски на държавата, ще напишем по-късно, кой как - виж тук).

Всички изредени вестници се контролират от Пеевски, а към тях са включени - както се казва “за парлама” - и единствените извън негов контрол (все още) - “Галерия” и сайтът “Гласове”.
И ето какво още обяснява Вежди Рашидов за тях:

“Аз съм ги повикалне да ми създават скандали

И не и прави чест на моята Родина, когато тук получаваме хвалби, ръкопляскания и поздравления от самите французи, някои да се занимават с дребничката човешка хорска злоба. Не е почтено. Това ме огорчава. Няма журналист, който да е получил нито повече, нито по-малко от министерската командировка.” (!)

Тук Вежди Рашидов отбелязва това, защото в e-vestnik написахме, че според наши източници журналистката Валерия Велева е получила от министерството 1500 евро за това посещение в Париж, а там е била организирана и премиера на нейна книга (може би за да смае френската културна общественост). Мадам В. нарече това клевета, а яростно го отрича и министърът в същото интервю:

“Какви са тези клюки. Валерия е получила толкова, колкото всеки друг български журналист. Толкова, колкото законът позволява.

Повече няма да си мръдна пръста за нищо. Не може това да бъде нормална държава. Нито пък нормална журналистика. Недейте!”

Вежди е прав

Наистина това не може да бъде нормална журналистика - да поканиш на разноски на държавата частни медии, за да си правиш личен пиар, че й да представяш това като нещо достойно.

И за това, че не може да бъде нормална държава е прав министърът. Защото ето какво казва той по повод изразеното недоволство от хориста от хора Йоан Кукузел”, че у нас още като в комунизма се отнасят към хората на изкуството, пратили ги с въпросните 35 евро дневни да пеят в Париж, без хонорар.

И отговорът на Вежди Рашидов:
“На всичкото отгоре тези хористи цял живот са на държавната ясла и папат. Всеки получава 35 евро дневни по закон. Не може при едно държавно мероприятие, хора, които са и на държавна служба, да получават хонорари. Защо на мене например не ми платят за реклама?! Ето, аз успях да издействам български певци да пеят божествени песни в тази катедрала, която е най-свещеното място на пъпа на Европа, но не искам хонорар за рекламата, която им правя. Ще ми платят ли на мен, че аз съм извадил този хор на най-високо ниво! Иначе може да си пеем по селата. Аз поисках ли хонорар, че представям България и българската култура на най-престижните места?”

Патосът на министъра изглежда добре, само че хористите в този хор никога не са били на държавна заплата. Те се събират по покана и пеят срещу хонорар. Плащат им само при покани от чужбина, от чужденци. Държавата от времето на комунизма досега ги използва само с командировъчни дневни.

А министърът представя като своя скромност и почтеност това, че не иска хонорар да представя България… Наистина, не е нормална държава.

Вежди вижда розов слон

Колаж на Владимир Дойчинов - Ладо по повод изказване на министъра на културата през БНТ, че иска да направи “чудовищен концерт” в Болшой театър с “най-големите ни гласове – от Пендачанска до Гена Димитрова” (б. р. - починала 2005 г.)… тези световни и европейски гласове, да стане един букет, една заря от уникални гласове“.

Премиер и министър на вечеря с Траволта и Де Ниро
Джон Траволта, Вежди Рашидов, Бойко Борисов и Робърт Де Ниро се снимат за спомен, след вечерята, по покана на българския премиер. Снимка: Impact Press Group

Станете почитател на Класа