САЩ изпращат посланик Тефт на парада на 9 май в Москва

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт ще представлява Съединените щати по време на честването на 70-ата годишнина от победата над фашистка Германия в Москва на 9 май, обяви Държавният департамент.
Много западни лидери отказаха да присъстват на честването заради ситуацията в Украйна. По време на Втората световна война са убити около 27 милиона съветски граждани - най-много от всички държави, участвали във войната. Очаква се юбилейният парад в Москва да бъде един от най-големите и най-амбициозните в историята на честването на тази дата. Поканени са 68 чуждестранни лидери, както и ръководителите на ЮНЕСКО, ООН, ЕС и Съвета на Европа. До сряда своето присъствие потвърдиха лидерите на 25 страни.
На поканата на Русия утвърдително отговориха президентите на Индия, Южна Африка, Виетнам, Монголия, Египет, както и лидерите на Куба, Китай, гръцкият министър-председател и президентът на Кипър.
За пръв път за парада в Москва ще пристигне севернокорейският лидер Ким Чен Ун, но посещението на южнокорейския президент Пак Кън Хе е под въпрос.
Отказаха да посетят Москва президентите на Грузия, Полша, Литва, Латвия, Естония и Израел, премиерът на Швеция, Норвегия и Великобритания. Германският канцлер Ангела Меркел планира да пристигне в Москва на 10 май.

Станете почитател на Класа