ЕК: Няма юридически механизъм за изключване на страна от Еврозоната

Европейската комисия не разглежда перспективата за излизане или изключване на Гърция от Еврозоната, заяви пресслужбата на ЕК, коментирайки публикация в европейските медии за възможно изключване на Гърция, в случай че страната обяви невъзможност да изпълнява ангажиментите по дълговете си, предаде ТАСС.
„Юридически механизъм за изключване на страна от Еврозоната не съществува. Действията на ЕК произтичат от по-рано постигнатите договорености между Гърция и международните кредитори на базата на новата програма за реформи за продължаване на международната финансова помощ на Атина", отбелязва ЕК.
Страни от ЕС подготвят план за изключването на Гърция от еврозоната, в случай че през май Атина обяви банкрут, съобщи по-рано британският Times. По негова информация, планове за това са изложени в документ, подготвен от министерството на финансите на Финландия в сътрудничество с Германия. Авторите му предупреждават, че тази пролет предстоят „трудни политически решения". „С мълчаливото съгласие на останалите страни от Еврозоната започна процес, който в резултат може да завърши с изключването на Гърция от „врозоната", се казва в документа с дата 27 март.
Финландия е убедена, че вследствие на осъществените в последните три години реформи и мерки, приети от Европейската централна банка, еврото ще успее да преживее последствията от евентуален отказ на Гърция от единната европейска валута", посочва изданието.

Станете почитател на Класа