САЩ няма да допуснат намеса на Иран в Йемен

САЩ не искат конфронтация с Иран, но и няма да допуснат намесата му в събитията в Йемен. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за тв компанията Пи Би Ес, отговаряйки на въпрос за оказването на поддръжка от Иран на шиитските бунтовници /хусити/ в Йемен.

"Ние, разбира се, не се стремим към конфронтация, но няма да откажем подкрепа на нашите приятели и съюзници и ще помагаме на тези, което се окажат под заплаха при евентуални действия от страна на Иран", каза Кери. "Иран трябва да знае, че САЩ няма да безучастно да наблюдават как ситуацията в региона се дестабилизира, а някой прикрито направлява военните действия, намирайки се от другата страна на границата", подчерта Кери.

Той увери, че администрацията на президента Обама е готова да подходи остро към отношенията с Иран във връзка със събитията в Йемен, независимо от продължаващите преговори да иранската ядрена програма. "Ние показахме на нашите приятели и съюзници, че можем да правим по две неща едновременно, каза държавният секретар. Той потвърди, че САЩ и занапред ще подкрепят военната операция срещу бунтовниците в Йемен, която бе започната от група арабски страни, водени от Саудитска Арабия.

Станете почитател на Класа