Радан Кънев: Еднакво сме корумпирани с Румъния, какво ни различава?

Лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев призна в сутрешния блок на Нова телевизия, че има различния за съдебната реформа с министъра на правосъдието Христо Иванов, който също е от блока. Кънев коментира и ситуацията с КТБ, но първо отговори на актуалния въпрос дали се е виждал скоро с премиера Бойко Борисов.„Сравнително скоро се видях за последно с Бойко Борисов", заяви той. „Никога не съм казвал, че имаме пълно доверие на Бойко Борисов. Имам му лично доверие", поясни Кънев. По думите му, в момента правителството се стреми да управлява много по-добре от предишните кабинети. Той уточни, че това важи и за самия Борисов и за това говори самият му начин на изказване.

„Корпоративна търговска банка не е била банка", заяви реформаторът. „Банката финансира не кредити за бизнеса, а финансира една поредица от офшорки", добави той. Кънев изрази надежда, че обществото следи активно какво се случва. „Много се надявам да следят и банката за развитие", посочи той.

„Ние можем много неща да променим, но трябва да се промени съдебната система, прокуратурата", смята Кънев. Той посочи, че не споделя виждането на правосъдния министър Христо Иванов, че румънският модел за справяне с корупцията не е подходящ за нас, а трябва да се ползва опита на Холандия. „Не сме на едно мнение. Той знае моето виждане", посочи депутатът. „Какво ни различава от Румъния? Еднакво сме корумпирани. Еднаква ни е историята", заяви той.

В коментар на карикатура, в която Кънев е изобразен като шофьор на държавната кола, той посочи, че всички виждат как без реформаторите няма да има движение, въпреки че те са подкрепяни едва от 10% от избирателите. „РБ като политическа сила подава газта на колата", заяви депутатът.

Станете почитател на Класа