Варуфакис дава заден ход

Гръцкото правителство на радикалната левица е готово "да отложи изпълнението на някои предизборни обещания за по-късно", за да възвърне доверието на европейските си партньори, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис. "Ние не сме популисти, ние не сме обещали неизпълними неща", каза Варуфакис на съвещание при закрити врати на икономически и финансови водачи, организирано в Чернобио, Северна Италия. Думите му са цитирани от италианския в. "Кориере дела сера".
Готови сме да отложим за по-късно изпълнението на някои изборни ангажименти, ако това е необходимо, за да върнем доверието на нашите партньори, добавил той, без да уточнява за кои предизборни обещания става въпрос. Ние имаме програма за четири години, изтъкнал още той. Искаме да изплатим докрай нашия дълг. Но искаме от нашите партньори да ни помогнат да съживим растежа в Гърция. Колкото по-бързо е стабилизирането на нашата икономика, толкова по-бързо ще стане изплащането.

Варуфакис обяснил, че идеята му е "конвертиране на дълга в облигации, индексирани спрямо процента на растеж. Колкото повече се възстановява страната, толкова тя ще е повече в състояние на връща заемите си", казал той. По думите му Гърция категорично изключва търсенето на решение извън европейския периметър. Няма алтернативно решение, няма да искаме помощ отвън. Ние развиваме добри отношения с Русия, Китай и други страни. Но нашият проблем е европейски проблем и ние ще го решаваме вътре в нашето европейско семейство, изтъкнал в заключение Варуфакис.

Ако Гърция напусне еврозоната, ще се получи ефект на доминото, който ще повлече Испания и Италия и дори Германия, заяви за германския в. „Билд" гръцкият министър на отбраната Панос Каменос. "Ако Гърция експлодира, следващите ще са Испания и Италия, а после, в някакъв момент - Германия. Затова трябва да намерим някакво решение в рамките на еврозоната, но то не трябва да се свежда до това гърците да са все задължени да плащат. Хората нищо не получиха от плановете за помощ, всичко отиде изцяло в банките", заяви Каменос в интервюто.

Той добави, че Гърция не се нуждае от трети спасителен план, а по-скоро от "подстрижка като тази, която получи Германия през 1953 г. на конференцията по дълга в Лондон", имайки предвид опрощаване на основната част от дълга на Берлин, след като Германия бе разорена във Втората световна война.

Каменос повдигна отново въпроса за репарациите за нанесените от нацистите щети в Гърция по време на Втората световна война и заяви, че всички други европейски страни са били обезщетени, освен Гърция. "За нас това не е действие срещу Германия, а исторически дълг. Златото, което нацистите отнесоха в Берлин от Атина, струваше много пари. Очакваме обезщетение за това, както и за принудителния заем и разрушаването на археологически паметници", каза Каменос, който е лидер на дясната суверенистка партия "Независими гърци", коалиционен партньор на радикалната лява партия СИРИЗА в гръцкото правителство.

Министър Каменос добави, че Гърция губи много пари от санкциите на ЕС срещу Русия заради украинската криза и заяви, че поради това Атина трябва да бъде компенсирана от ЕС. "В противен случай не можем и не искаме да участваме в санкции срещу Русия, които само вредят на икономиката ни", заяви Каменос.

Станете почитател на Класа