Менда Стоянова: Не спирам да искам оставката на Искров

Активите на КТБ намаляват, което означава, че или квесторите са нарушили закона, или са намерили начин да го заобикалят. Това коментира пред bTV депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова. Снощи, на среща при финансовия министър Владислав Горанов и с участието на премиера Бойко Борисов депутати от различните политически сили решиха да се назначат двама синдици в КТБ, които да контролират действията на квесторите именно по тази причина."Банка КТБ в момента няма и единственото правомощие на квесторите е да опазват имуществото й. Но след като то е намаляло, те не го опазват. Дали е законно или не, други органи трябва да кажат. Нещо се случва и затова трябва да направим законодателна промяна", коментира Стоянова.

Хората с най-големи влогове в КТБ се опитват в момента да прередят всички по-малки кредитори, които нямат достатъчно добри адвокати и да се уредят, посочва още тя.

Според депутатката банковият надзор на БНБ се е провалил по казуса КТБ, а това създава впечатление и съмнения, че Българската народна банка може да се е провалила и в други области, за които ние не знаем.

"Не съм престанала да искам оставката на Иван Искров и негово морално задължение е да си я подаде, тъй като в неговия мандат четвъртата по големина банка е изпаднала в това състояние. Не съм съгласна той да поставя условия пред парламента", каза още Менда Стоянова.

Тя коментира и успешното теглене на влог от КТБ в навечерието на фалита на банката от страна на шефката на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска.

"Кордовска е имала вътрешна информация за КТБ, дни преди банката да бъде поставена под особен надзор ръководството на БНБ е знаело, че нещо се случва и съвсем законно си е изтеглила парите", каза Стоянова. Според нея обаче има хора в БНБ, които не са успели да спасили парите си.

Станете почитател на Класа