ДАНС проспа фалита на КТБ и в отчета си

Въпреки че е сред отговорните институции за фалита на КТБ, ДАНС изобщо не спомена случая в отчета си за миналата година. За сметка на това председателят й в оставка Владимир Писанчев се хвали със спрени пет съмнителни операции на стойност 859 488 евро.

За цялата 2014 г. ДАНС е изпратила 456 сигнала до прокуратурата, като общата стойност на съмнителните транзакции е за 1.996 млрд. евро. Колко от тях са реализирани от държавното обвинение и какви са ползите за държавата – данни няма. Авторите на доклада определят като повишена заплахата от тероризъм за критичната инфраструктура и финансовата сигурност на страната.

Според отчета спецагенцията е осъществила дейност по общо 734 прокурорски проверки, от които 194 са образувани по информация на ДАНС. До прокуратурата са били изпратени общо 504 съобщения за наличие на данни за извършено престъпление. Звеното за борба с организираната престъпност, което беше създадено след влизането на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) в агенцията, е водило 712 дела, от които 589 са образувани миналата година. До прокуратурата са изпратени 306 досъдебни производства, от които 144 с мнение за съд.

Според отчета миналата година са били използвани 2593 специални разузнавателни средства, исканията са били 2906. От страна на ДАНС са приложени 31 992 разузнавателни способа – проследяване, подслушване, контролиране на кореспонденция, доверителна сделка, внедряване на агенти и т.н. Съвместно с МВР, прокуратурата и чужди специални служби са осъществени 415 контраразузнавателни операции.

Станете почитател на Класа