САЩ - републиканци пишат писмо на Иран

Президентът Обама иска ядреното споразумение с Иран да трае поне десет години. Но отправената от републикански сенатори заплаха повдига въпроса дали то би продължило дори само 22 месеца, пише в. "Ню Йорк таймс".

Нарушавайки протокола, 47 сенатори републиканци изпратиха тази седмица до Иран писмо, в което дадоха да се разбере, че следващият президент може просто да отмени всяко евентуално споразумение, след като Обама напусне поста през януари 2017 г. Строго погледнато, те са прави. Нов президент би могъл да реши да не се съобразява с наследени от предшественика си договорености, отбелязва изданието.

Това обаче би било невероятно нарушаване на традицията и повечето президента са го избягвали. Чисто практически, президентите обикновено не нарушават международни споразумения, защото това може да постави под въпрос надеждността на други споразумения, да настрои отрицателно съюзници на САЩ и да създаде прецедент, който малцина обитатели на Белия дом искат да породят, защото биха искали сключените от тях споразумения да се спазват и след като напуснат поста, пише "Ню Йорк таймс".

"Според експерти авторитетът на САЩ в света е пострадал след писмото на републиканците", пише в. "Вашингтон пост". "Ако сте държава от Близкия изток или Азия, която разчита на Вашингтон, това поражда въпроси доколко предсказуема е Америка и допринася за един по-опасен и хаотичен свят", заяви председателят на Съвета за външни отношения Ричард Хаас, който е работил в администрациите на президентите Джордж Буш баща и Джордж Буш син.

Самият Обама заяви, че нещата изглеждат така, сякаш републиканците се опитват да се съюзят с твърдолинейните молли в Иран, за да осуетят всякакво споразумение, отбелязва вестникът.

"Никога не е добра идея избрани от народа лидери да дават на чужденци, особено врагове в чужбина, официална покана да се включат във вътрешнополитическите ни спорове. Това не е поведение, което човек би очаквал от лидерите на една велика", цитира "Вашингтон пост" Фил Зеликов, който е бил старши съветник на бившия държавен секретар Кондолиза Райс.

"Демократите в Сената осъдиха писмото на републиканците до Иран като призив към война", е заглавието на в. "Гардиън". Сенаторите Бърни Сандърс и Барбара Боксър заявиха, че 47-те автори на писмото се опитват да саботират преговорите между западните сили и Иран. Боксър определи писмото на републиканците като странно и неуместно и го нарече "отчаян опит да се унищожи обхватно споразумение", което по думите й отговаря на интереси на САЩ, Израел и света.

"Излиза, че за повечето ми републикански колеги в Сената една война в Афганистан и една война в Ирак не бяха достатъчни. Сега изглежда искат и война в Иран", каза Сандърс, който е независим сенатор, но подкрепя демократите.

Сенатор Дик Дърбин, който е вторият по важност демократ в Сената, също заяви, че "циничното усилие" на републиканците увеличава вероятността от война.

"Ако тези преговори се провалят, става по-вероятно да има военна реакция на развитието на ядрения капацитет от Иран. Републиканските сенатори трябва добре да помислят дали политическите им изпълнения си заслужават заплахата от нова война в Близкия изток", заяви Дърбин, цитиран от "Гардиън".

БТА

Станете почитател на Класа