Георги Първанов: Приемам споразумението с ГЕРБ за замразено

Оставката ми е факт, след като Националният съвет насрочи избор на нов лидер, както е по устав, казва в интерю за "24 часа" лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов. Смисълът на вътрешните избори е не само да се лансират идеи, но и да се утвърдят нови силни лица на АБВ, допълва Първанов - президент на България в периода от 2001 до 2012 г. и председател на БСП от 1996 до 2001г.

- Г-н Първанов, в крайна сметка прие ли се оставката ви, или не?

- Цялата процедура бе извървяна, оставката ми бе потвърдена пред Националния съвет и в резултат той насрочи провеждане на преки избори за председател на АБВ. Това се случва за първи път в левицата.

- Вие ще участвате ли в тези преки избори?

- Нека да видя номинациите и посланията. Ако участвам, то ще е в името на една радикална платформа. Искам хората да избират политики, а не да гласуват "за" Първанов или друг от колегите.

- Ще има ли човек в партията, който да посмее да се изправи срещу вас в такова състезание? Не е ли това предизвестен избор?

- Никой, който участва в тази надпревара, няма да се чувства застрашен. Тук въпросът не е в смелостта. Смисълът на тази вътрешна изборна кампания е не само да се лансират идеи, но и да се утвърдят нови силни лица.

- Това изглежда като добре режисиран спектакъл - хвърляте оставка, а след това се явявате на вътрешни избори, които е сигурно, че ще спечелите, защото едва ли имате алтернатива. Като какъв ще отидете на конференцията в деня след избора - като лидер в оставка или като новоизбран лидер?

- Оставката ми е факт, тя не подлежи на коментар. След като има насрочен избор, това е приемане на оставката. Конференцията е постфактум, изборът ще се е състоял. По устав председателят на АБВ се избира пряко.

- А готов ли сте за варианта, ако друг бъде избран? Има ли фигура в партията, която може да ви измести кто от лидер?

- Има фигури, които биха могли да бъдат лидери на АБВ и ако това се случи, аз ще застана до този човек и ще помагам с всичко, с каквото мога. Дори това би било известно облекчение за мен.

- Тази вътрешнопартийна драма бе предизвикана от подкрепата, която групата ви даде на ГЕРБ за дълга. Наистина ли бяхте изненадан?

- Бях неприятно изненадан и гневен. Ако аз бях имал друга нагласа, нима щях да убедя Националният съвет да вземе 100% категорична позиция против,

нима щях да

изляза на

пресконференция

и да се обзаложа?

Твърдението е, че убеждаването е станало в почивката, в 12 без 5, и не е имало време за телефонен разговор. Тяхната подкрепа и поведението на ГЕРБ предизвикаха реакцията ми.

Не мога да се съглася, че това хвърлено във въздуха обещание на Горанов за 2 млрд. по-малко похарчен дълг ще се случи. Ще сваля част от съмненията си, когато видя представители на всички, и на АБВ, да работят по инвестиционната стратегия - да знаем къде отива дефицитът, дали се харчи за производство, или за други цели, включително за купуване на гласове.

- Промяната в позицията на групата ви беше ли нож в гърба от Румен Петков? Той е бил цял ден в парламента, знаел е какво става, как не е успял да ви се обади?

- Не бих персонифицирал. Това решение със сигурност не беше добро за моя авторитет, но не бих го свързал с едно или друго име. Отговорността е на по-широк кръг.

- Как ще работите оттук нататък с парламентарната си група, след като тя ви бойкотира?

- С групата работим добре. Тя е имала колебания и друг път, има постижения и добри инициативи, има 20-ина предложения за законови промени. Има ясна позиция в енергетиката - инициирахме специалната комисия, която да проверява сектора.

- Да, и ГЕРБ ви показа кой командва парада, подкрепяйки Валери Симеонов за шеф на тази комисия, вместо вашия кандидат. И това точно преди гласуването за дълга.

- Наистина ГЕРБ показа липса на каквато и да е коалиционна култура. Не се прави така. Когато искаш да имаш нещо здраво, инвестираш в здравината на коалицията с всяко действие.

- Показаха, че патриотите са им по-важни от АБВ, така ли?

- Ще дойде време, в което ще усетят липсата на нашата подкрепа. Затова приемам за замразено и недействащо партньорското споразумение между АБВ и ГЕРБ. Оттук нататък можем да подкрепяме отделни действия на коалицията, но ще го правим не заради споразумението, а след конкретна оценка дали този закон или управленско действие е добро.

- Минавате ли в опозиция, или не?

- Защо трябва да сложим нашата политика и поведение в тази твърда координатна система?

- Или си управляващ, или си опозиция.

- Коректив сме. В Европа има такива форми на отношение към властта. Показахме, че можем да бъдем добър коректив - например гласуването по тавана на осигурителния доход, който бе прегласуван след реакцията на Ивайло Калфин и се върна положението, за което АБВ настояваше.

Ще продължим да сме коректив, но когато оценим, че коалицията отива твърде далеч в неизпълнението на ангажиментите или започва да прилича на кабинета "Борисов 1",

ще излезем

категорично

като радикална

опозиция

- Какво трябва да се случи, за да стане това?

- Трябва се натрупа критична маса. Борисов наистина започва да се държи еднолично, колеблив е и променя позициите си. Това не доведе до нищо добро в предишния му мандат и бих го посъветвал да се опита да изживее този начин на поведение.

- Това ваше поведение - нито управляващи, нито опозиция, заради местните избори ли е? Имате нужда от лява идентичност, а участието в кабинета ви компрометира пред избирателите ви.

- Кой ви каза, че местни избори се печелят с идеология? По повод идеите на една централа за левите стандарти казах, че едно време нямаше такива, но имаше много избрани кметове. Сега има леви стандарти, но може би няма да има кметове.

Защо голяма част от левите избиратели в Бургас подкрепят Димитър Николов?

Защото е силен кмет. Бих искал да му намерим добра алтернатива. Но ако приложим предлаганите стандарти, ще се окаже, че много от действащите кметове, избрани с бюлетината на дясна формация, са леви. Кметът е на всички, той строи улици, където е важна не само лявата лента.

- Да ви разбирам, че в тези избори АБВ няма да държи на лявата си идентичност, така ли?

- АБВ държи на лявата си идентичност в националната политика, с нещата, които правим в парламента и правителството. Но когато отидем в една община, искаме да видим от какво се нуждае тя, а това са неща, които не могат да бъдат сложени под идеологически знаменател. Искаме да спечелим подкрепата на повече хора от това да се броим за леви и десни.

- Ще правите ли още опити за контакт с БСП, или те окончателно ви тръшнаха вратата?

- Нека правим разлика между "Позитано" и БСП. Продължавам да контактувам, и то по тяхна инициатива, с общински лидери, действащи и кандидат-кметове на БСП. Те идват с идеи за взаимодействие, някои искат подкрепа. Други съзнават, че трябва да се търси фигура, която не е от двете партии, нито от левицата, но е обществено значима. Така че взаимодействието е валидно.

Ако не се случи взаимодействие, губим стратегически. Това поставя под съмнение добрия резултат на президентския вот догодина, а оттам нататък не искам да мисля.

- Как ще гласува АБВ по промените в кабинета? Ще подкрепите ли оставките на Писанчев и Лазаров?

- Това ще бъде обсъдено на съвместно заседание на Изпълнителния съвет и групата. Целият хаос е свидетелство, че Борисов стреля малко напосоки. Това не е част от ясна визия за съдбата на такъв тежък сектор, какъвто е сигурността.

От персонална гледна точка мога да кажа, че имахме добър вътрешен министър в лицето на Вучков и жалко, че си отиде по такъв нелеп начин. Отговорността е на премиера. Имам позитивно мнение и оценявам израстването на г-жа Бъчварова. Но не мога да се ангажирам, че това ще ѝ бъде достатъчно, за да управлява този сложен сектор.


Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/izbori-gerb-purvanov-1456166.html#ixzz3U3U5ZZDi

Станете почитател на Класа