Как най-простите от МВР оглавиха държавата

Някой замисля ли се колко са днес ченгетата, бивши и настоящи? Не става дума само за ДС, в което са се фиксирали мнозина. Става дума за милиционери, полицаи, барети, хора от администрацията, всякакви по-дребни и по-едри в йерархията на МВР.

В момента в МВР има над 50 хил. служители. По времето на Живков, известен с мисълта си "Народната милиция принадлежи на народа, народът принадлежи на народната милиция", ченгетата са били двойно повече. През годините от падането на комунизма насам от МВР са напуснали или са пенсионирани, работили са там временно по 5-10 или 20 години още поне 100 хил. души.

Общо бившите и настоящи ченгетата в обществото днес наброяват около 200 хил. души. Това са хора, които като естествен подбор са склонни към конспирации, подозрения, интриги, а повечето от тях са и квалифицирани в далавери и корупция.

Цялата тази маса тежи на обществото дори само като физическо присъствие. Ченгетата непрекъснато извират оттук-оттам, навлязоха в в банки, фирми, партии. Ей го, появява се едно бивше ченге, генерал Атанасов, станал политик, и започва да раздува някаква афера как подслушвали протестиращите. И превръща интригата си в дневен ред на обществото. Това е само един актуален случай. Непрекъснато вадят и разпращат по медиите компромати. На всяка крачка валят интриги от бивши хора на МВР – в последните седмици държавата не се занимава с друго, освен с МВР и службите.

В зората на демокрацията имаше шеговита песен: "9 милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета, а котараците подхвърлят досиета и си пият кафето..." Песента още е актуална. Дори става все по-актуална. Защото в началото на 90-те години бившите полицаи и хора от службите още нямаха толкова власт.

През годините постепенно бивши дребни милиционерски шефове и по-големи офицери от ДС навлязоха в бизнеса, банките и политиката. От една страна естествен процес – разтуриха ДС, те си намериха работа. Нископлатените хора от полицията си намериха по-добри доходи, работеха ръка за ръка с престъпния свят, рекет и кражби из цяла България бяха с участието на ченгета, и до днес.

Сред пенсионираните и напуснали МВР имаше и способни, направиха бизнес. Имаше и корумпирани, такива, които се опитват и досега да възпроизвеждат полицейщината, на коята са се научили. Да въртят интриги, да поздхвърлят измислени компромати, да правят политически шантажи.

От тази армия ченгета се тресе държавата. И процесът на тяхното проникване във всички сфери на обществото върви към все по-тежка ентропия. Защото в началото на 90-те няколко генерали от ДС влязоха в политиката, но нямаха решаващ глас в обществото. А и бяха по-образовани. Сега начело на властта са най-долен ешелон дребни шефове от полицията и пожарната. И решаващият глас е техен. Бившите ченгета Цветанов и Борисов подлудиха обществото с подслушвания, с полицейски акции и полицейско-политически интриги.

Пожарникар и дребен административен началник в полицията днес решават съдбите на специални служби, на много по-квалифицирани хора от тях самите. А в очите на обществото те са разбирачите. Преходът у нас и политическите партии могат да се разглеждат като форма на борба между бивши ченгета от различните служби и управления на МВР. Надделяха най-простите.

Станете почитател на Класа