Реформаторите преядоха с власт. Вижте скандалните назначения!

Реформаторският блок се разпростря и завладя ключови постове в държавната администрация.  За разлика от други, които казват, че не искали постове, РБ – коалиционният партньор на мандатоносителя ГЕРБ, вече е поставил свои хора, където може.

Списание „Тема” разкрива как се назначават партийни кадри на възлови позиции. Ето и извадки от материала: „За 14 години в опозиция, десет от които ДПС беше на власт, кьорав седесар на служба не е останал.“ Твърдението принадлежи на Радан Кънев и сигурно не е далеч от истината. Но използването на израза „седесар на служба“ издава определен начин на мислене, който е доста далеч от програмните намерения на Реформаторския блок за „деполитизиране на държавната администрация“ и „премахване на партийните и роднинските назначения“.

„За 14 години Реформаторският блок и нашите хора се научиха, че властта и политиката не са уволнение и назначение, властта и политиката са решение и отговорност“, казва още Радан Кънев. Дали?

 

  • назначения-РБ

Още по-впечатляващо обаче е разпростирането във властта на СДС – партия с по-малко от 50 хиляди привърженици по данни от последното й (почти) самостоятелно участие на парламентарните избори през 2013 г. Сините разполагат с един министър и един заместник-министър, двама областни управители, както и с четирима народни представители, сред които един председател и един заместник-председател на парламентарни комисии.

От цялото 15-членно ръководство на СДС само един-двама не са получили държавен или общински пост и работят изцяло в частния сектор”.

Следват и конкретни примери около скандалния министър Божидар Лукарски, който не веднъж стана обект на атаки – първо с оглавяването на Министерство на икономиката, а по-късно и с командировката си в САЩ.

„Председателят на СДС Божидар Лукарски пренесе част от екипа си в Министерство на икономиката. Заместник на министъра е заместникът му в партията Любен Петров, началник на кабинета му е главният секретар на сините Филип Кирев.

Надолу по веригата до момента има още поне дузина партийни назначения пише още списанието. Министерство на икономиката продължава да е собственик на дълъг списък от дружества, всяко от които има борд на директорите, надзорен съвет и т.н. Като много от тези постове традиционно се използват за „партийна хранилка”.

Като класически пример изданието посочва – „Летище Стара Загора”. „На летището от близо десетилетие не е кацал самолет и през последните години теренът му се използва за изложения на селскостопанска техника.

Дружеството генерира скромни приходи, близо половината от които отиват за заплати”, посочва още „Тема”. В заключение на ключовите моменти и партийно назначени кадри, изданието завършва: „Дали в изброените дотук случаи става дума за намиране на човек за работата или на работа за човека всеки може да прецени”.

Станете почитател на Класа