ГЕРБ може "да счупи стомната", ако не консултира с партньорите си важните решения

Вицепремиерът от АБВ и министър по социалната п олитика Ивайло Калфин пред "Труд"

- АБВ още ли е в управляващата коалиция, г-н Калфин?

- АБВ има подписано споразумение за партньорство с ГЕРБ, което заедно с общата политическа декларация е основа за това да участваме в управлението. В политическото споразумение, за разлика от класическите коалиции, се дава автономност на парламентарната група на АБВ да преценява и да гласува по начин, по който реши.

- Не случайно ви задавам този въпрос. В петък, след заседанието на Националния съвет на АБВ, лидерът на партията Георги Първанов заяви, че смята за замразено партньорското си споразумение с ГЕРБ. Какво означава "замразено"? Вие "замразен" член на кабинета ли сте?

- В АБВ имаме много критики към коалиционните си партньори. Ние смятаме, че в това споразумение има механизъм, според който най-важните теми трябва да бъдат консултирани с нас. За съжаление, точно по най-важните теми ГЕРБ не смята за необходимо да чуе мнението ни. Тук включвам и ратификацията на споразумението за 16-те милиарда, и решението за пенсионните фондове (с което бе дадена възможност на хората, родени след 1959 г. да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ - б.р.), което беше внесено през декември от депутати от ГЕРБ, включвам и премахването на данъчния кредит от минималната работна заплата, което противоречи на коалиционното споразумение. Най-пресният случай е с предложението за министър на вътрешните работи. По голяма част от тези проблеми ние можем да намерим общ език, но не го търсим. Няма активни и адекватни консултации не само с АБВ, но и с другите участници в коалицията.

- От ГЕРБ твърдят, че всеки вторник се консултират с партиите, които подкрепят правителството.

- Консултациите, за които аз говоря са въпросите да се разглеждат в същността им. Да се обсъжда съдържанието им. Нямаше такива разговори по темите, които споменах.

- Искате да кажете, че консултациите на ГЕРБ са от типа "аз предлагам, а вие се съгласявате"?

- Говоря за конкретни казуси. Например, групата на АБВ гласува против предложението за пенсионните фондове заради начина, по който беше внесено. Същия бе случаят и с отпадането на данъчния кредит за минималните заплати. Ако ГЕРБ разчита на гласовете на АБВ, би трябвало да се консултира с нас. Ако не се консултира, реакцията на отхвърляне е нормална.

- Как си представяте тези консултации? Какво иска АБВ?

- Най-малкото - да не бъдем изненадвани с подобни решения. Очакваме да има дискусия преди внасянето на един законопроект.

- Искате да има нещо като съвета на коалицията по време на тройната коалиция?

- Знам, че колегите от ГЕРБ не искат да направят точно това. Те казват - имаше един съвет, който се събираше, решаваше, а после парламентът удряше гумения печат. Аз съм участвал в тези съвети и мога да кажа, че решенията хич не бяха вземани лесно. Имаше доста усилия, преговори, работни групи, докато трите партии - БСП, НДВС и ДПС, се координират. Но това беше скрито от очите на гражданите. И затова ГЕРБ са против.

Аз предлагам по важните законопроекти министрите предварително да се срещнат с парламентарните групи, да изслушат въпросите, които имат депутатите. Може и някой добър съвет да чуят.

- АБВ иска ли още оставката на финансовия министър Владислав Горанов?

- Оставката на министър Горанов беше поискана от председателя на партията Георги Първанов. Но ние нямаме формално решение за това. Горанов обаче действително изнерви доста от колегите ми с начина, по който внесе предложението за заема от 16 млрд. лв.

- Не смятате ли, че АБВ дава лъжливи сигнали? Лидерът ви говори за своята оставка, а след това си я "дръпва". После казва, че ще искате оставката на финансовия министър, а се оказва, че такова решение няма. Давате заявки, че може би аха ще излезете от коалицията и нищо не става.

- Примерът с г-н Първанов не е удачен. Той подаде оставка и я потвърди. Насрочена е дата за избор на председател - 25 април. Нашият лидер се избира пряко от членовете и симпатизантите на партията.

- И той пак участва в надпреварата.

- Хайде да видим колко партийни лидери са готови да се подложат на тази процедура. Да видим на кого му стиска. Ще ви припомня, че предлагахме навремето в една друга партия (БСП - б.р.) да има подобен избор и това беше приемано на нож. А що се отнася до излизането от коалицията, партия АБВ не е давала такива знаци. В момента, в който решим да излезем от коалицията, ще излезем.

- Вие ще се кандидатирате ли за лидер на АБВ?

- Не.

- АБВ как ще гласува промените в кабинета, свързани с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и предложението да го замести Румяна Бъчварова?

- Този въпрос е към парламентарната ни група, тя ще реши. Моето мнение е, че трябваше да има консултации, преди да бъде предложена г-жа Бъчварова. Надали някой ще се противопостави на тази кандидатура, но би било добре преди да я оповести, премиерът най-малкото да вдигне телефона на партийните лидери и да им каже - смятам да предложа еди-кой си. Това е проблемът. Иначе мисля, че г-жа Бъчварова би била добър министър на вътрешните работи, макар че винаги има риск, когато "граждански човек" поеме едно силово ведомство.

- Очаквате ли сътресения в коалицията до местните избори?

- Може и да има.

- Откъде ще дойдат?

- Ако някой продължи да изненадва партньорите си по подобен начин като в случая с гласуването на дълга, аз не мога да гарантирам, че това няма "да счупи стомната".

- Какво прави в Москва вицепремиер на страна, членка на НАТО, в момент, когато отношенията НАТО-Русия са обтегнати до крайност?

- Поддържа двустранния диалог, който е замрял от 2011 г. Тогава е било последното посещение на български министър в Москва. Денят, в който аз си заминавах, италианският премиер пристигна, чакаха испанския, а италианският министър на земеделието за два месеца три пъти е бил в Москва. Пет от страните- членки на ЕС са провели в последните месеци заседания на междуправителствените си комисии с Русия. Това е нормално. Не е нормално това, което правим ние - да си говорим чрез медиите и чрез заявления на НАТО и ЕС. Дори когато имаш различия в политиката, е нормално да водиш диалог, така както правят останалите държави от ЕС и НАТО. Мисля, че това отпушване се получи.

- Какво постигнахте?

- Започнахме процедура за облекчаване на наемането на работници. Онзи ден, например, подписах разрешение на една компания от Ай Ти сектора да наеме на работа десет души, руски граждани. От руска страна също има интерес към български работници. Ще започнем веднага преговори по Договора за сътрудничество в социалната област, ще подготвим програма за сътрудничество между двете страни в областта на труда и социалната защита.Това договорихме с колегата ми министър Топилин. С вицепремиера Аркадий Дворкович направихме преглед на двустранните отношения и набелязахме действия в области от взаимен интерес. Възстановихме преките работни контакти.

- Решихте ли въпроса с пенсиите на българите, работили в Коми по времето на социализма?

- Тук има някои спорни въпроси, но до края на годината се надявам да ги изчистим.
Имах срещи и в Международната инвестиционна банка, това е една от банките от СИВ, която се възражда. Тя е международна финансова институция, България участва в нея. Вече има доста инвестиции у нас.

- До края на март трябваше да е готов проектът за пенсионната реформа.

- Не е готов, защото миналата седмица получихме нови предложения от страна на работодателските организации. По всички теми сме водили най-подробни дискусии с представителите на синдикатите, работодателите, заинтересованите организации. Сега трябва да започнем да сглобяваме конкретни пакети от различни елементи на пенсионната реформа и да търсим съгласие. Целта на промените в пенсионната система е пенсионните фондове да зависят много по-малко от бюджета. В момента субсидията е над 50%. И, разбира се, в бъдеще да има по-високи пенсии. Мерките трябва да бъдат дългосрочни. Затова тук са включени теми, като възраст и стаж за пенсиониране, режим за категорийните работници, капиталови фондове и съвместяване със солидарната система. За мен основният ориентир ще бъде доколко мерките са ефективни, т.е. до 10-15 години пенсионната система и НОИ да бъдат независими от бюджета.

- Държавата не "изстисква" ли едни и същи хора - тези, които плащат и данъци, и осигуровки?

- Хората, които настояват сегашното положение да се запази, искат точно това - едни и същи хора веднъж с данъците си, а втори път с пенсионните си вноски, да поддържат една система, която на всичкото отгоре гарантира само мизерни пенсии.
Търсим максимално мек вариант, който да не "наказва" едно и също поколение. Но последното предложение на работодателските организации е вариантът на г-н Дянков - вдигане всяка година с по шест месеца на възрастта за пенсиониране. Това за мен е прекалено.

- Найден Зеленогорски от Реформаторския блок предлага с референдума, който ще се проведе заедно с местните избори, да се постави и въпросът за пенсионната реформа.

- Това е все едно да подложим данъците на референдум. Как да зададем въпроса - "Искате ли да получавате високи пенсии?"?! Има ли съмнение какъв ще бъде отговорът?!

 

Станете почитател на Класа