Журналисти: Има битка между задкулисията на ДПС и ГЕРБ

Сблъсъкът между Веселин Вучков и Бойко Борисов беше очакван, тъй като и двете страни бяха заявили позициите си. Изненадата беше в това, че Вучков постъпи по-радикално като си подаде оставката, което му прави чест, каза журналистът Иван Гарелов в интервю за БНР.
Това беше една очаквана битка за завоюване на най-важните позиции, които държи задкулисието на нашия политически живот, а това са именно специалните служби. Основните сблъскващи се сили са от една страна тези, които държат тези служби на свое подчинение - това са ДПС и лицето „КОЙ". Те са тези, които чрез социалните служби, осъществиха няколко скандални намеси в нормалния политически живот. Те участваха много активно в свалянето на правителството на Орешарски, в събарянето на КТБ и т.н. От друга страна виждаме амбицията на новите политически сили в лицето на РБ и ПФ да спечелят тази позиция. Според мен битката премина в два етапа. Първият етап беше с оставката, което означаваше, че задкулисието, което си държеше позициите спечели с 1:0. Втората част, в която Борисов набързо взе своите решения и поиска оставката на Лазаров и Писанчев, като че ли завърши наравно. Тя не решава проблема. Тя не променя с нищо. Не дава победа на тези, които искаха да разчистят влиянието на ДПС. Временно замаскираха този проблем. Няма ги Лазаров и Писанчев, но в чии ръце остават тези структури?
Според Гарелов, ГЕРБ ще бъде против провеждането на реформи.
"Борисов сега ще управлява и МВР, както управлява и държавата. И нека да нямаме никакви заблуди, че човек като Румяна Бъчварова ще бъде повече от един аватар на Бойко Борисов. Същото ще се случи и с хората, които той ще назначи за шеф на ДАНС и главен секретар на МВР. От тук насетне системата за сигурност минава на ръчно управление на Бойко Борисов и това стана ясно. Безспорно има битка между задкулисето от страна на ДПС и ГЕРБ. Това обаче, че има битка в сектор „Сигурност" не означава, че тези политически сили не биха си взаимодействали много добре икономически или в други сектори. На практика, това, което се случи тази седмица не е изненадващо и може да очакваме такива неща и в бъдеще", коментира от своя страна Петър Кичашки от Движение „Модерна България".
Той смята също, че реформи няма да бъдат осъществени, а управляващата коалиция в момента е настабилна.
Все повече ще става ясно, че реформи няма да има, че промени няма да има, че властта е взета, за да се консумира, а не за да се случва нещо хубаво за хората. Това ще става все по-неудържимо. Те нямат механизъм, с който да наваксат този дефицит и да отклонят общественото внимание. Според мен, това правителство е обречено и в този формат не може да съществува.

Станете почитател на Класа