Гърция - четири месеца в непознати води

Еврогрупата /финансовите министри от еврозоната/ одобри представените от новото гръцко правителство ангажименти за реформи, като по този начин бе открит пътят за четримисечено удължаване на спасителната програма за страната, която изтича на 28 февруари. Както партньорите, така и институциите /МВФ, ЕК, ЕЦБ/ смятат ангажиментите, изложени в "списъка Варуфакис" /гръцкия финансов министър Янис Варуфакис/, като отправна точка за по-нанатъшно договаряне на правителството с кредиторите на Гърция.

В депозираните от кабинета /на премиера Алексис/ Ципрас предложения се поставят въпроси за промяна на ставките на данък добавена стойност, за премахване на данъчните облекчения, слага се "спирачка" на ранните пенсионирания, очакват се промени в осигуряването, трудовите отношения, в подходите по отношение на приватизационните сделки и изобщо се предвижда прилагане на мерки, съществували в досегашните меморандуми с кредиторите, които новото правителство не приема.

"В следващите четири месеца ще плаваме в непознати води", каза високопоставен източник от финансовото министерство, който твърди, че документът, договорен между Атина и институциите, "търпи интерпретации, без да налага неща, наложени на страната от предишните меморандуми" /спасителни планове/. Във връзка с това същият източник каза, че двете страни са се споразумели по един четиримесечен мораториум, според който "Атина няма да предприема едностранни действия", а институциите няма да й налагат "рецесионни мерки".

Той добави, че е било постигнато семантично разграничаване между кредитното споразумение и меморандума и по същество в следващите четири месеца са анулирани "имейлите, чрез които е комуникирал предишният финансов министър Гикас Хардувелис с институциите, а също няма да има намаления на пенсиите и данък добавена стойност ще бъде коригиран нагоре". Финансовият министър Янис Варуфакис се е договорил с колегите си от еврозоната, че е било поставено "началото на един нов процес".

Никой обаче не знае какво ще стане до април, тъй като няма да се върви по отъпкан път, а заедно с институциите ще бъде очертана дестинацията, която новото правителство ще следва. Надявам се то да се справи, но засега няма такава гаранция, каза още същият източник. Колкото до обявените от правителството редица мерки, от финансовото министерство уточниха, че всичко ще бъде преразгледано както по отношение на времевите периоди, през които ще се прилагат, така и по отношение на съдържанието, като целта ще бъде да се направи опит да бъде постигнат баланс между обещаното и поетите ангажименти към партньорите.

От финансовото ведомство са убедени, че единният имотен данък трябва да бъде променен, тъй като е несправедлив, и че е необходимо да бъде преразгледан нагоре таванът върху необлагаемия минимум и той да се вдигне на 12 хиляди евро. За "лошите кредити" се смята, че този въпрос трябва да се уреди по законодателен път, но така, че да не буди излишни тревоги сред партньорите. Правителството ще спази обещанията си за повторни назначения на чистачки и други уволнени държавни служители.

Високопоставен представител каза, че заложените от правителството реформи в списъка задоволяват и вижданията на някои от опозиционните парламентарни групи, които дори бяха внесли свои предложения по този списък. Колкото до вътрешнопартийните търкания в СИРИЗА относно споразумението, от финансовото министерство бе казано, че Варуфакис е получил нареждане да преговаря с цел оставане на Гърция в еврозоната, а не да стига до срив с партньорите.

От финансовото министерство уточняват, че "е нужно Гърция да остане в еврозоната", че "не може да се говори за излизане от нейните институции" и че "не бива да се хитрува с мотива, че ще се иска помощ отвън". Освен всичко обаче надзорът от страна на институциите върху правителството не бе премахнат и той ще продължи да съществува, но както каза източникът от финансовото министерство, поне тройката вече няма да идва в Атина.

БТА

Станете почитател на Класа