Кабинетът Ципрас може би ще успее да постигне поносим компромис

С победата на СИРИЗА на парламентарните избори в Гърция на 25 януари и със съставянето на правителство с участието на малката дясна партия АНЕЛ "Независими гърци" повечето гърци започнаха да се надяват, че нещата могат да се променят към по-добро. Крайната агресивност в поведението на германците, десни и социалдемократи, изостри до краен предел антигерманските настроения сред гърците, които напомниха за настроенията им от 50-те години на миналия век непосредствено след Втората световна война.

Антигръцката ориентация на германското правителство постави на дневен ред фундаментален въпрос, а именно: дали кабинетът Ципрас ще успее да постигне някакъв поносим компромис с германците. Разбира се, това е трудно, но не и невъзможно.

Теоретически Берлин е непоколебим преди всичко по въпроса за гръцкия дълг. На този етап е изключено Берлин да приеме "подстригване" на гръцкия дълг под формата на отписване на част от него.

Макар че около 80 на сто от гръцкия дълг се намира в ръцете или на държави от еврозоната, или на европейските институции /ЕЦБ, EFSB/ и МВФ, а това изисква едно просто политическо решение и нищо повече, отписване на част от дълга се изключва да стане сега. Подчертавам думата "сега", защото имам усещането, че до няколко години Европа и германската хегемония в ЕС ще бъдат въвлечени в изключително сериозни водовъртежи, така че съвсем неизвестно е какво ще стане тогава.

Днес Берлин не приема по никакъв начин да бъде извършено "подстригване" на гръцкия дълг. Разбира се, Берлин ще промотира облекчаване на гръцките траншове чрез удължавне на погасителния им срок, но в никакъв случай няма да приеме и "подстригване".

Предишното "подстригване" на гръцкия дълг бе осъществено през 2012 г., но то буквално срина гръцките осигурителни фондове, банковата система, болниците, университетите и малките гръцки облигационери. Цената за тази "подстрижка" бе платена от гърците и точно за това германците я разрешиха.

В момента правителството на Ципрас може да се надява само на облекчаване на траншовете, но не и на "подстрижка" на дълга. За да спаси страната, единственото решение за гръцкото правителство е да спази основните си обещания по въпросите, които ще дадат глътка въздух на хората.

На първо време е нужно да се въведе необлагаем минимум от 12 хиляди евро за всички данъкоплатци. Това е едно от всичките най-значими обещания, защото засяга милиони гърци.

Втора по значимост мярка е премахването на единния данък ЕНФИА - данък, който свали предишния кабинет Самарас. Точно този данък засяга милиони гърци.

Третата мярка е да се даде 13-а пенсия на над един милион пенсионери, които всеки месец получават по-малко от 700 евро.

Четвърто, трябва незабавно, а не "поетапно", да бъде върната минималната заплата до равнището от 751 евро.

Пето, незабавно трябва да бъдат възстановени трудовите права, ликвидирани от предишното правителство /колективни трудови договори, арбитраж и други/.

Шесто, нужно е да бъдат защитени от търговете взелите ипотечни заеми, притежаващи само едно жилище, и да бъде забранено на междубанковия пазар да се продават жилищни заеми.

Всичко това и други подобни неща следва да бъдат законодателно уредени, още сега.

Ако правителството остави всичко това за по-късно, вероятно няма изобщо да може да го направи. Не защото няма намерение да го направи, а защото най-вероятно германците няма да го оставят да го направи, ако мерките не бъдат законодателни уредени още сега, когато ентусиазмът от изборната победа е все още голям.

БТА

Станете почитател на Класа