Защо Ципрас е оптимист

От преди три дни сякаш бледа светлина взе да се очертава в тежките преговори на новото гръцко правителство с Брюксел. Високопоставени източници от кабинета видяха премиера Алексис Ципрас като по-голям оптимист за изхода на тежките преговори.

Същите източници придадоха особено голямо значение на усилията на новия председател на Съвета на икономическите експерти професор Йоргос Хулиаракис, внесъл предложения за структурни промени, които да бъдат обсъждани на срещата на Еврогрупата в сряда. В тях той настоява за продължаване на консултациите с колегите и сътрудниците на Юнкер.

Сведенията показват, че въпреки силния натиск, на който е бил подложен Хулиаракис, той е успял да намери допирни точки и да създаде необходимите контакти с офисите на премиера, вицепремиера и финансовия министър, така че до Атина да могат да достигат сигналите и посланията от Брюксел, които биха открили възможността за постигане на споразумение с партньорите.

Според същите сведения премиерът е запознат и предстои да включи в управленската си програма мерки и политики, които биха убедили Брюксел най-вече за реформаторските настроения и намерения на правителството. Най-вероятно министър-председателят ще даде сигнал за тези свои намерения.

Заслужава да се отбележи, че стратегията на правителство относно изпълнението на неговата програма и по-специално във връзка с неговите преговори бе определена в събота на заседание на правителствения съвет. Веднага след това се състоя закрито заседание на парламентарната група на партията СИРИЗА, за да бъде изготвена координацията между ведомствата с оглед на дебатите по програмата на кабинета.

Общо е убеждението в правителството, че Ципрас ще бъде искрен пред парламента и гръцкия народ, ще опише трудностите, пред които е изправен да води преговори с кредиторите и че няма да скрие и най-малките неща. Несъмнено Ципрас ще даде да се разбере, че не може да свърши всичко, което е обещал, за една година и ще изложи политиката си, която ще следва на два етапа.

Първият е свързан с преговорите, които Атина смята да води с партньорите си, и предвижда първоначалните усилия да бъдат съсредоточени към изграждане на схема за реализация на реформи в държавата и на контролни механизми за възможно най-ефикасно решаване на проблема с неплащането на данъци. Тази схема ще бъде съпътствана и от регулации за контрол над хуманитарната криза.

На втория етап, който се очаква да се разгърне в рамките на един по-дълъг период от време, ще бъдат създадени условия за прилагане на новия социален договор, за който Ципрас бленуваше и говореше по време на предизборните си изяви. Същите правителствени източници настойчиво заявяват, че политиките, които Ципрас ще следва в рамките на управленската си програма, ще оформят и полето за компромис с Брюксел. Те преценяват, че подготовката на професор Хулиаракис дава основания за оптимизъм, че посланието за компромис, което ще бъде излъчено от Атина, ще бъде силно и ще се възприеме от европейските институции.

Засега Брюксел не гледа с ентусиазъм, а по-скоро със загриженост към програмата на новия гръцки кабинет. Всъщност в речта си пред парламента Ципрас се опита да балансира между гръцката и европейска общественост. От тази гледна точка, може да се каже, че той бе умерен в изказванията си, а за много от предизборните си ангажименти направи препратка към бъдещето.

От друга страна, той се опита да даде уверения на европейците, че ще спази задълженията на страната, закле се, че ще има балансирани бюджети, а наред с това обяви война на неплащането на данъци, на корупцията, и че ще премахне политическия клиентелизъм и конфликта на интереси. Дали обаче програмата на новия кабинет ще послужи като основа за исканото от него "мостово споразумение" до юни с партньорите, както иска Ципрас?

БТА

Станете почитател на Класа