Застрахователен механизъм ще осигурява на за социално слабите средства при бедствия

/Правителството подготвя застрахователен механизъм за социално слабите, който да им осигуряват средства при бедствие. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев. В интервю за бТВ той отбеляза, че нямаме застрахователна култура, а застраховки са необходими, както и превенцията.
Според Томислав Дончев превенцията преди бедствие е от решаващо решение за неговото овладяване. "Ако институциите не са в състояние да си взаимодействат, сме загубени", категоричен бе той.
Вицепремиерът смята, че състоянието на горите е една от причините за бедствията. "Необходими са мерки на много нива, освен мерките и наредбите е нужна и работа по контрола на дървесина на място", каца той. "Самата сеч е конкретен проблем, очевидно има пропуск в контрола на място. Ако няма обвързаност с по-горни нива, този проблем не би могъл да съществува. Очевидно е, че има схема и организация. Това е един от големите проблеми на България, защото нямаме нефт, а гората е национално богатство", коментира Дончев.
Вицепремиерът уточни, че финансовата помощ от Европейската комисия е насочена само към инфраструктурата, към мостове и пропаднали пътища, но не и към щетите на частните домове. "Голямата тема, която България не е решила, е какво се случва с частните сгради. В повечето случаи се дава данъчна оценка е много ниска, получава се помощ, която е недостатъчна."
Заместник министър-председателят и министър по европейските фондове и икономическата политика заяви, че вече имаме две одобрени проекти по еврофондовете - по човешки ресурси и инфраструктура. "Категорично, за разлика от 2014, 2015 година няма да бъде нулева. Дори ще бъде най-силна от гледна точка на еврофондовете", убеден е Томислав Дончев.
Томислав Дончев коментира и реформата в железниците. В тази връзка, той каза, че не мисли, че се толерират автобусните превози спрямо железопътния транспорт, но състоянието на железниците в момента по естествен път насочва голяма част от пътниците към този вид транспорт.
Ако например направим така че да може да се стига до морето за около три часа, а не седем както е в момента, на една прилична цена и при едни добри условия, смятам, че много пътници биха предпочели отново да използват железниците, смята вицепремиерът. Реформите няма как да бъдат приемани с аплодисменти във всички, защото обикновено те са свързани с рязане и съкращаване на средства. В случая с железниците по-големия проблем беше не толкова съкращаването на самите влакове, а това, че мерките влязоха прекалено внезапно в сила и не бяха обсъдени например разписанията на влаковете, защото част от пътниците се оплакаха именно от това, че спират влакове, които им помагат да отидат или да се върнат от работа, да отидат на училище и така нататък, каза Дончев.

Станете почитател на Класа