Ген. Атанас Атанасов разкри: МВР и ДАНС са подслушвали 300 дни по време на протестите!

Има много по-скандални случаи, свързани с управлението на МВР, от случая Лясковец, при който загина командос, а други трима бяха ранени. Това каза пред bTV ген. Атанас Атанасов, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента, която заседава закрито вчера. Скандален е начинът, по който оперативно са обезпечавани протестите - в продължение на 300 дни е имало подслушване. Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО. Така че в сравнение с това, случаят Лясковец е дребна работа, макар че за близките на убития и пострадалите е много тежко, допълни той. Атанасов отказа да конкретизира кой точно е подслушван. По случая Лясковец Атанасов смята, че става въпрос за много ниска компетентност на тези, които са ръководили операцията в Лясковец и на висока самонадеяност. Абсурд е да се използва специализираният отряд. Едно лице се е барикадирало и ти да хвърлиш отряд срещу него, смята той.

Операцията срещу Петко Стрелеца завърши с един загинал полицай и трима ранени.

Най-скандалното е, че по време на втората дисциплинарна проверка, разпоредена от служебния министър Иван Бакалов, главният секретар е отказал да се срещне със създадената по случая комисия, като е обяснил, че там, където е трябвало, е дал обяснение. Това е неподчинение и за това се предвижда уволнение, смята Атанасов. Искал съм оставката на Лазаров, но повече няма какво да се занимавам с този въпрос, той каза, че имало следствена тайна, допълни депутатът.

Депутатът посочи, че не е негова работа да се занимава с отстраняването на Лазаров и според сега действащата процедура никой не може да го отстрани, а след промяната на закона, ще могат да го отстранят президентът и Министерски съвет.

Има жалби, включително от майката на убития командос Емил Шарков, да се създаде нарочна анкетна комисия в парламента, която да изясни този случай. Повече от една трета от депутатите поискаха да се проведе това изслушване вчера, уточни Атанасов.

Станете почитател на Класа