Безпрецедентна подкрепа от Обама за лявото гръцко правителство

Намесата на американския президент Барак Обама в подкрепа на Гърция изненада мнозина, тъй като Обама вече изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас - нещо, което не е ставало досега, а също направи и горещи изявления в негова подкрепа заради изборната победа на партията СИРИЗА и заради съставянето на кабинет в Атина.

Разбира се, това поведение вероятно ще бъде с продължение. Американският финансов министър Джак Лу каза, че се е свързал с гръцкия си колега Янис Варуфакис и че е имал първи разговор с него. Една от версиите не изключва Вашингтон да се застъпи за Гърция пред Международния валутен фонд (МВФ), за да подпомогне преговорния процес и да не поставя по-нататъшни пречки пред него.

Позитивната намеса на Обама има своето обяснение. Тя не е напразна, нито пък Барак Обама изведнъж е заобичал СИРИЗА.

Запознати с международните икономически процеси знаят, че години наред американските политици и икономисти се борят да убедят Германия, че прилаганата от нея икономическа политика в Европа е нерационална, тласка икономиките на стария континент към застой, който едва ли може да бъде компенсиран само с помощта на европейската интеграция.

Дипломати казват, че "американците са загубили търпение спрямо Меркел и нейния екип, които не схващат рисковете, произтичащи от тяхната настойчивост по отношение на икономиите и рестрикциите".

И тъй като търпението им се е изчерпало, те се намесват толкова динамично, че се е стигнало до това Барак Обама да каже за Гърция, че "не можем непрестанно да пресираме един народ".

Същите дипломати са убедени, че американското усилие за обрат в поведението на Германия е в контекста на подкрепата за Гърция и по-специално за новото ляво правителство на Ципрас.

Американската администрация е дала оценка на Ципрас и гледа на него като на нова политическа личност с роля, която той ще играе при промяната на съотношението на силите на стария континент. От тази гледна точка, Вашингтон смята да му окаже подкрепа и да му да даде шансове.

Истината е, че тази подкрепа няма да бъде "безоблачна" или "безспорна". В САЩ републиканските сенатори вече критикуват Обама за тази "неподходяща негова връзка със Ципрас", сиреч, с един политик, гледал към Русия и Иран, оспорвал НАТО и осъждал американския империализъм през всичките предишни години".

Все пак, щабът на Барак Обама знае, че новото гръцко правителство няма такива стремежи, и че то не иска заради Путин и духовниците в Техеран да напуска НАТО и Европа. Преценява се, че заради политическите особености на новото гръцко правителство екипът на Обама би могъл да се заеме с посредническа роля между Запада и "трудните" държави на стария континент.

Разбира се, американците не забравят проблемите на тероризма и биха искали сътрудничеството в тази област да продължи пълноценно. От тази гледна точка, загриженост във Вашингтон будят назначенията в ключовите гръцки министерства на вътрешните работи и правосъдието. Американците все пак вярват, че поле за разбирателство и съгласие ще бъде намерено.

Във всеки случай обаче лявото правителство на Ципрас изглежда се радва на подкрепата на администрацията на Обама и ако нещата се развиват нормално съвсем не е невъзможно връзките с него да се засилят по-нататък и да бъдат съпроводени с реална икономическа помощ за Гърция.

В близко време още много неща ще се видят. Не бива също така да се изключва и скорошно пътуване на Ципрас до Вашингтон.

БТА

Станете почитател на Класа