Пуснаха скандален видеозапис от среща Груевски-Заев

В централната новинарска емисия проправителствената телевизия Сител излъчи видеозаписи от една от срещите между премиера Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев.

Излъчването стана два дни след като в страната бе обявено, че властите са предотвратили опит за преврат. Вътрешното министерство в Скопие съобщи на 31 януари, че в страната е извършена акция "Пуч" за задържането на лица, които са участвали в нарушаването на Конституцията, шпионаж в полза на чужда държава и опит за насилствено сваляне на правителството.

На извънредна пресконференция премиерът Никола Груевски каза, че Зоран Заев лично му е признал, че сътрудничи с чужда разузнавателна служба. Четирима души се сочат като основни организатори на преврата, включително и бившия директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушовски.

Заев вече е с отнет паспорт и трябва да се подписва един път в седмицата в полицейско управление. Останалите трима са с мярка задържане под стража 30 дни.

От излъчения снощи по Сител запис се вижда как Заев разговаря с Груевски. На въпрос на премиера дали става въпрос за "чужда служба" Заев отговаря, че става въпрос за "чужда служба, която не е от съседните страни, а е от по-далеч и че той се е срещал с тях и се е убедил в това".

След избухването на скандала лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев на извънредна пресконференция след заседание на партийното ръководство каза, че "всички доказателства, които притежава срещу управляващите е получил от македонските спецслужби".

Станете почитател на Класа