Реформаторите искат анкетна комисия за КТБ

"КФН и ДАНС проспаха кризата с КТБ. Парламентът освободи подуправителя на БНБ, който отговаряше за надзора, но от Реформаторския блок настояваме за създаването на анкетна комисия по казуса КТБ, защото не може да се забрави и да остане безнаказано източването на 3,3 млрд. лева, които намалиха ръста на България с 0,6 процента от БВП. РБ настоява всичко около КТБ да се освети през анкетната комисия", каза на брифинг в Ямбол заместник-председателят на „Движение България на гражданите" от РБ и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев.
"За КТБ именно ние, от РБ, настоявахме да не се удължава агонията и да се обяви фалита на банката, за да се защити интереса и на обществото, и на вложителите, каза още Танев. По думите му РБ подкрепи бюджета, защото той отговаря на трите задължителни условия на Реформаторите - дефицитът да е до 3 % от БВП, да не се увеличава данъчната тежест и разходите да са до 40 % от БВП. Бюджетът за 2015 г. е бюджет на възможното и с него измъкваме кораба от плитчините, където правителството „Орешарски" го остави", каза още Танев.

Той добави, че РБ предлага вдигането на прага за регистриране по ДДС от 50 хиляди на 200 хиляди лева и не допусна увеличение на данък лихва от 8 % на 10 %, което е част от мерките за стимулиране на бизнеса. Възложили сме на ръководствата на приходните агенции да се засили контрола върху вноса на акцизни стоки и събирането на приходите, каза още Танев.

Бюджетът на НОИ се дофинансира с над 5 млрд. лева всяка година с пари от бюджета. Затова прехвърляните към НОИ от пенсионните фондове лични партиди трябва да остават в Сребърния фонд, около което с ГЕРБ се обединихме, и след това хората ще могат да ги връщат обратно към фондовете, ако така решат, обясни последните промени Димитър Танев.
Попитан за Управленската програма на правителството, той каза, че тя съдържа над 1100 мерки в 21 области и я определи като сериозна заявка за реформи. Това са мерки за бизнес-климата и повишаването на стандарта на живот. Единство, заявка за реформи и намерение за пълен мандат - това показа Управленската програма, добави Танев.

Той подчерта, че е в Ямбол за срещи с областните и общинските ръководства, за да се ускори подготовката за местните избори, като целта е силно представяне на РБ, добави Танев. РБ повишава подкрепата си. Парламентарната група на РБ работи много единно. Въпреки че РБ е млада формация, структурите ни са стабилни и работят много добре. Ще заложим на силни кандидати на местния вот, подчерта още заместник-председателят на „Движение България на гражданите" от РБ.

Следобед Танев ще бъде в Сливен, където ще проведе срещи с местните структури.

Станете почитател на Класа