Дори и да спечели, СИРИЗА може и да не управлява

В Гърция днес е "ден за размисъл" зарази предсрочните парламентарни избори утре.

Някои гърци очакват неделния ден с тревога, други с надежда. Според последните допитвания опозиционната лява коалиция СИРИЗА води с 3-6% пред консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. Ако не стане нещо непредвидено, тя ще спечели изборите.

Но СИРИЗА може и да не сформира правителство. Според гръцкото законодателство първата партия автоматично получава 50 места в 300-местния парламент, дори да изпреварва само с половин процент втората партия. Тя получава правото да сформира кабинет, но ако не получи абсолютното мнозинство (най-малко 155 места), ще трябва да се договаря за коалиция. Ако и тогава не успее, мандатът за сформиране на правителство се предоставят на втората партия. Така че теоретично "Нова демокрация" има шанс за правителство дори да е втора съгласно изборните резултати. Подобна бе ситуацията на предишните предсрочни избори през 2012 г - нито една партия не успя да сформира коалиционно правителство и Гърция отиде повторно на предсрочни избори.

СИРИЗА обещава да отмени политиката на затягане на коланите, да реализира своя програма за балансиран бюджет и да се договори с кредиторите за опрощаване на част от дълга на страната.

На свой ред "Нова демокрация" алармира, че това ще доведе до сблъсък с кредиторите, до отказ от предоставяне на нови кредити, лишаване на страната от финансиране и в крайна сметка до излизането й от еврозоната.

Но редица гръцки политици смятат, че до напускане на зоната едва ли ще се стигне и кредиторите ще трябва да се договарят с онова правителство, което дойде на власт след изборите. Гавриил Аврамидис от дясноцентристката партия "Независимите гърци", който се надява на преизбирането му в неделя, заяви за ТАСС, че "просто е невъзможно Гърция да излезе от еврозоната". "Това просто е шантаж на "тройката" международни кредитори. Самият Мартин Шулц (председателят на Европарламента – ред.) каза, че няма такава възможност, но ако все пак нещо подобно стане, то ще бъде нанесен удар в самото сърце на ЕС и еврозоната", посочи Аврамидис.

Тройката кредитори са ЕС, МВФ и Европейската централна банка.

Станете почитател на Класа