Генералният секретар на НАТО пристига у нас

енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига на посещение в България. Той идва в София по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.

По време на визитата си освен с президента,

Столтенберг ще разговаря с премиера Бойко Борисов, с министъра на отбраната Николай Ненчев и с външния министър Даниел Митов.

Основна тема на разговорите ще бъде приносът на България в дейността на Алианса, информират от МВнР.

Ще бъде засегнат въпроса за ролята на България в осигуряването на регионална и енергийна сигурност, в подкрепата на НАТО за Украйна, както и дейността на Алианса на Западните Балкани, в Афганистан и другаде.

Росен Плевнелиев заяви, че необходимо да се работи активно по

подобряване на съвместимостта на българското въоръжение и това на НАТО.

„Искам България да активен, а не пасивен член на НАТО – с ясни позиции и приоритети. Членството в НАТО дава сигурност, но и предполага създаване на съвременна и добре въоръжена професионална армия. Най-голямата опасност за нашите въоръжени сили остава системното недофинансиране", каза неотдавна президентът.

Посещението на генералния секретар на НАТО у нас става само дни

след като визити в София направиха държавният секретар на САЩ и британският външен министър Филип Хамънд.

Във връзка с посещението на Столтенберг се въвежда временна организация на движението в центъра на столицата.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 8 ч. днес до отпътуване на делегацията на 23 януари на ул. „Ген. Гурко" – между ул. „Дякон Игнатий" и ул. „Кн. Александър Първи".

Забраната важи и от 8 ч. днес до приключване на мероприятието за ул. „Дякон Игнатий" – между бул. „Цар Освободител" и ул. „Аксаков", както и за ул. „Аксаков" – между ул. „Дякон Игнатий" и ул. „Г. Бенковски".

Станете почитател на Класа